Včera tomu bylo přesně na den 43 let od premiéry snímku Špion, který mě miloval v Odeon Leicester Square v Londýně. Na premiéře byla přítomna i jedna z hlavních hvězd tohoto snímku, Lotur Esprit S1, který zde hrál nejen automobil, ale také ponorku. Na jeho počest nyní Lotus představil model Evija v edici 007, která toto výročí připomíná.

Vůz pro vyvolené

Na základě svých specifikací by se Evija mohla stát zásadním modelem ve světě hypersportů. Díky čtveřici elektrických motorů disponuje neuvěřitelným výkonem 1 973 koňských sil. Zrychlení z 0 na 100 kilometrů v hodině by se mělo odehrát pod tři sekundy a maximální rychlost stoupá nad 322 kilometrů v hodině. Jeho baterie navíc slibují dojezd až 400 kilometrů na jediné nabití.

Model Evija by měl vzniknout v pouhých 130 kusech, což se značně podepíše i na ceně jednoho takového vozidla. Ta je nyní odhadována na 1,5 až 2 miliony eur, což je skutečně hodně a počet potenciálních vlastníků je tím výrazně zúžen.

Bondova hračka

Edice 007, zřejmě nebude v nabídce vůbec, nicméně se jedná o model, který v mnohém naráží na již zmiňovaný Esprit. Je oděn ve sněhově bílém laku, který je v ostrém kontrastu k černým detailům. Stejně jako tomu je u Espritu.

Ten ve své době patřil ke zjevením své doby. Jeho výkon sice byl jen 160 koní, ovšem díky karoserii ze sklolaminátu dosahovat váhy pouhých 900 kilogramů, což mu propůjčovalo mimořádnou dynamiku.

Inspirace pro Cybertruck

Není to navíc poprvé, co Esprit inspiruje. Majitelem originálního modelu z bondovky totiž není nikdo jiný, než Elon Musk, který jej koupil 866 tisíc dolarů, tedy přibližně 20 milionů korun. Konkrétně koupil model upravená do podoby ponorky. Jeho design se pak měl odrazit i do tvarů nového pick-upu Cybertruck.