Seat v březnu loňského roku představil elektrický koncept, který dával jasně najevo, že ve Španělsku to bude jiskřit. E-Born nyní převzala Cupra, které z něj udělala svůj první elektromobil.

Španěl z Německa

Oproti svému konceptu obdržel produkční vůz řadu inovací, které z něj dělají skutečně atraktivní automobil. V německém Zwickau, kde bude vyráběn, dostane přepracovanou přední masku se skutečně dynamickými rysy. Novinkou jsou také efektivní kola vyvedená v dvojbarevné kombinaci.

Kde se ovšem odehrálo změn jen minimum je interiér. Ten dostal přepracovaný volant a také nové materiály, které pochází z ekologických zdrojů, jako jsou staré rybářské sítě atd.

„Cupra El-Born zobrazuje všechny geny značky Cupra a původní koncept jsme posunuli na další úroveň, čímž jsme vytvořili nový sportovní a dynamický design a přepracování technologického obsahu. Cupra El-Born je živým důkazem toho, že výkon a elektrifikace do sebe skvěle zapadají, vysvětlil Wayne Griffiths, ředitel značky Cupra.

Stejně jako design vozu je zajímavé i jeho technické vybavení. Najdeme v něm 77 kWh baterii, která by měla poskytovat dojezd na jediné nabití až 500 kilometrů. Díky implementovaným technologiím rychlonabíjení lze navíc dosáhnout stavu baterie vystačujícího na 260 kilometrů již za 30 minut.

Cupra je především o emocích a rychlosti, což také tento hatchback potvrzuje. Vůz totiž dokáže akcelerovat z 0 na 50 km/h za 2,9 sekundy, což jej řadí mezi skutečně živé automobily, se kterým si užijete dost zábavy i na městských ulicích. Stejně zábavný by s ním ale měla být i jízda na okreskách, a klidně mohou být trochu rozbité. Adaptivní podvozek by si s tímto problémem mel hravě poradit. Prodeje vozu by měly být zahájeny během příštího roku.