Oznámení o nové platformě přišlo od Henrika FIskera ředitel automobilky Fisker oznámil, že jeho připravované SUV jménem Ocean využije platformu koncernu Volkswagen.

Ocean na základech Volkswagenu

Henrik Fisker o této novince řekl na Twitteru. Nejdříve se nechal slyšet, že se jeho luxusní novinka bude nabízet za částku 30 tisíc dolarů, tedy asi 700 tisíc korun. To je velmi dobrá zpráva, jelikož je nové SUV prezentováno jako luxusnější vůz. Není však jasné, zda bude takto levná verze nabízena ihned o začátku produkce či později.

S touto zprávou ředitel značky Fisker prozradil i to, že jeho novinka bude využívat platformu MEB. Stalo se tak díky uzavření partnerství s koncernem Volkswagen, který tuto platformu od počátku koncipuje právě pro využití u čistokrevných elektromobilů. Dohoda by však prozatím neměla být ještě pevně ujednána. I přesto se ale Fisker rozhodl tuto informaci vypustit.

Zcela jiný postoj však zaujal Volkswagen. Koncern se sice netají tím, že MEB otevřel třetím stranám, dohodu s Fiskerem však nepotvrdil. A stejně tak i Fisker nechce celou věc více komentovat.

V současné době by mělo podobné partnerství být platné také mezi Volkswagenem a Fordem. Američané by měly využívat evropskou platformu pro své modely, které začnou prodávat již v roce 2023.

Díky platformě MEB by mohl model Ocean od Fiskeru vstoupit na trh dříve, než se očekávalo. Trh by tak dostal dalšího silného hráče, jelikož se Ocean prezentuje jako luxusní SUV s dojezdem 500 kilometrů, které má nabízet i maximálně udržitelné materiály.