Při tvorbě žákovského vozu SLAVIA se žáci nechali inspirovat speciálem ŠKODA 1100 OHC. Sportovní prototyp, představený v roce 1957, byl otevřený dvoumístný závodní vůz, který ŠKODA koncipovala pro dálkové závody. Díky své ploché a aerodynamické laminátové karoserii a hmotnosti pouhých 550 kg dosahoval vůz ŠKODA 1100 OHC, poháněný čtyřválcovým motorem o výkonu 92 k a o objemu 1,1 l, v závislosti na převodových poměrech, maximální rychlosti 190 až 200 km/h. Závodní vůz je jedním z milníků nyní již 119leté sportovní historie automobilky ŠKODA. Jeden ze dvou vyrobených exemplářů dnes stojí ve ŠKODA Muzeu v Mladé Boleslavi.

Aby hatchback SCALA po vzoru modelu ŠKODA 1100 OHC proměnili v otevřený spider SLAVIA, museli žáci karoserii výrazně pozměnit, některé části nově zkonstruovali a mnohé stávající prvky dále upravili. Zesílili konstrukci podlahy, odstranili střechu, zavařili zadní dveře a z kompaktního hatchbacku s velkorysou nabídkou prostoru pro pět osob tak vytvořili nekompromisní dvoudveřový, dvoumístný vůz. Pro optimalizaci obtékání vzduchu nad zadní částí vozu navrhli speciální kryt, který je za každým sedadlem kapkovitě vyklenutý, jak je pro vozy s karoserií spider typické, a který plynule přechází do nově vyvinutého víka zavazadlového prostoru s integrovaným spoilerem. Velkou pozornost věnovali studenti hladkému přechodu mezi A sloupkem a dveřmi. Mimořádně sportovní vzhled dodávají vozu dvacetipalcová kola z lehké slitiny, která byla převzata z modelu ŠKODA KODIAQ RS. Brzdy a náboje kol pochází z vozu OCTAVIA RS. Pod přepracovanou podlahou najdeme upravené výfukové potrubí.

Za mimořádný lesk vděčí studie bílému laku v odstínu Crystal Blue, který kontrastuje s černými doplňky na předním a zadním nárazníku a na prazích. Bílý hi-tech lak je složený ze tří vrstev a má namodralý perleťový efekt, podkreslený neonově modrými akcenty na liniích karoserie, typických pro vozy značky ŠKODA, na výrazné masce chladiče a logu značky ŠKODA na přední kapotě. LED diody umístěné pod bočními prahy, převzatými z verze SCALA MONTE CARLO, a za koly z lehké slitiny zajišťují individuální nastavení dynamického osvětlení okolí vozu v modré, červené a bílé barvě – tedy v barvách české trikolóry. Osvětlený nápis ŠKODA plní zároveň funkci brzdového a couvacího světla. Plaketa s nápisem „DRIVE 125 YEARS“ na předních dveřích je připomínkou výročí založení automobilky.

Sportovní akcenty v interiéru vytvářejí čtyřbodové bezpečnostní pásy a speciální závodní sedadla značky SPARCO, jejichž sedáky a opěradla jsou potažené černou perforovanou kůží. Bočnice sedadel jsou potažené černou karbonovou kůží s bílými kontrastními švy. Výrazné švy vytvářejí akcenty také na dalších dílech v interiéru z černé kůže, například na středové loketní opěrce, manžetě řadicí páky, na madle páky ruční brzdy nebo na dělicí stěně za sedadly. Tuto kombinaci nalezneme i na dolních dvou třetinách věnce volantu. Horní třetina volantu je stejně jako hlavice řadicí páky potažená bílou kůží. Pozornost upoutá zejména kožená dělicí stěna v černé barvě za sedadly, ve které jsou zabudovány dva basové reproduktory, které drží dva vyšití lvi. Subwoofer má výkon 2 250 W, ostatní reproduktory pak 320 W. Do zavazadlového prostoru vozu SLAVIA se vejdou dva elektrické skútry značky ŠKODA. Tyto sklápěcí elektrické skútry jsou perfektním a ekologickým řešením pro takzvaný „poslední kilometr“ do cíle cesty.

ŠKODA si v roce 2020 připomíná 125. výročí svého založení. Emocionální studie spideru je pro žáky reminiscencí počátků značky ŠKODA. Jménem SLAVIA si připomínají první společné kroky zakladatelů Václava Laurina a Václava Klementa, kteří v roce 1895 v Mladé Boleslavi začali nejprve s opravami jízdních kol. Brzy na to začali navrhovat vlastní jízdní kola, která od roku 1896 úspěšně prodávali pod značkou SLAVIA. Oživení tohoto historického jména se skvěle hodí k nápadu studentů podniknout s moderně pojatým vozem SCALA cestu do minulosti, do časů, kdy měly automobily otevřenou karoserii. Klasický spider je dynamický a emocionální. ŠKODA SLAVIA symbolizuje neomezený sportovní styl a puristický zážitek z jízdy.

Typ karoserie: Spider, otevřená karoserie bez střechy
Výchozí model: ŠKODA SCALA
Počet dveří/míst k sezení:: 2/2

Barva:
Bílý lak v odstínu Crystal Blue s doplňky v černé barvě Black Magic
Speciální fosforeskující pigment zajišťující výrazně „svítící“ linie a logo značky ŠKODA

Karoserie:
Délka – 4 362 mm
Šířka – 1 793 mm
Výška – 1 410 mm
Rozvor – 2 649 mm
Světlá výška – 180 mm
Hmotnost – 1 210 kg

Pohon:
Motor 1,5 TSI o výkonu 110 kW (150 k)
Sedmistupňová převodovka DSG, pohon předních kol
Upravené výfukové potrubí

Brzdy (přední/zadní):
kotoučové/kotoučové (z vozu ŠKODA OCTAVIA RS)

Kola:
dvacetipalcová kola z lehké slitiny Xtreme (z vozu ŠKODA KODIAQ RS)
pneumatiky 235/30 ZR20 (Continental SportContact 6)

Interiér:
Potah černou kůží (perforovaná kůže, hladká kůže, karbonová kůže) s bílými
Sportovní sedadla se čtyřbodovými bezpečnostními pásy

Zvláštnosti:
Upravený přední a zadní nárazník
Integrovaný spoiler v pátých dveřích
Prahové lišty MONTE CARLO
Individuálně nastavitelné světelné diody
Osvětlený nápis ŠKODA s funkcí brzdového a couvacího světla
Audiosystém o výkonu 320 W se subwooferem o výkonu 2 250 W