› První sériový model značky ŠKODA na bázi modulární platformy pro elektromobily (MEB)
› Ekologický, elektrický vůz s emocionálním designem
› Pohon zadních nebo všech kol, reálný dojezd až 500* kilometrů a vynikající jízdní vlastnosti
› Tři velikosti baterií, pět výkonnostních stupňů a krátké nabíjecí časy včetně možnosti rychlonabíjení

ENYAQ iV – 2020

S novým modelem ŠKODA ENYAQ iV udělala česká automobilka významný krok v realizaci strategie v oblasti elektromobility. První sériový model značky ŠKODA na bázi modulární platformy pro elektromobily (MEB) koncernu Volkswagen v sobě spojuje typické přednosti značky ŠKODA, mezi které patří velkorysá nabídka prostoru, emocionální design, potěšení z ekologické jízdy a známé ‘Simply Clever’ detaily. Baterie je dle požadovaného profilu k dispozici v pěti výkonových stupních. První elektrické SUV se bude vyrábět v hlavním výrobním závodě společnosti ŠKODA AUTO v Mladé Boleslavi.

První sériový model české automobilky na bázi modulární platformy pro elektromobily (MEB) umožňuje dojezd až 500* kilometrů v režimu WLTP, a je tak vhodný pro každodenní použití. Díky jeho krátkým dobám dobíjení rovněž skvěle zvládá dlouhé trasy. Zcela nově pojatý interiér vozu má emocionální a zároveň moderní design. ENYAQ iV navíc nabízí i nejmodernější řešení konektivity a infotainmentu a dokonce i nové ‘Simply Clever’ detaily.

Nová nabídka pohonu a tři možnosti nabíjení včetně rychlonabíjení

V základních verzích pohání vzadu umístěný motor zadní kola. Výkonnější verze mají vpředu umístěný druhý elektromotor a poháněná jsou pak všechna kola, což zajišťuje efektivní přenos vysokého točivého momentu během jízdy. Radost z ekologické jízdy zajišťuje celkem pět různých výkonnostních variant a tři velikosti baterií, které v závislosti na konkrétní verzi pohání zadní nebo všechna kola. Díky vysoké účinnosti baterie, pneumatikám s nízkým valivým odporem (5,9 ‰) a vynikající aerodynamice vozu SUV (cx od 0,27) má ŠKODA ENYAQ iV dojezd až 500* kilometrů na jedno nabítí v režimu WLTP. Vrcholný model značky ŠKODA zrychluje z 0 na 100 km/h za pouhé 6,2 s, jeho maximální rychlost činí 180 km/h. Obě verze s pohonem všech kol nabízí dojezd až 460* kilometrů.

ŠKODA ENYAQ iV nabízí tři různé možnosti dobíjení. Vedle běžné domácí 230V zásuvky se střídavým proudem o výkonu 2,3 kW lze vůz přes noc pohodlně nabíjet i pomocí wallboxu s výkonem až 11 kW. V závislosti na velikosti baterie trvá nabíjení šest až osm hodin. Třetí možnost dobíjení jsou rychlonabíjecí stanice se stejnosměrným proudem o výkonu až 125 kW. Baterie vozu ENYAQ iV se při splnění odpovídajících technických předpokladů nabije během pouhých 40 minut z 10 % na 80 % své kapacity.

Modelem ENYAQ iV pokračuje ŠKODA na své cestě k elektromobilitě, na jejímž počátku stály na konci roku 2019 modely CITIGOe iV a SUPERB iV. Od roku 2019 do konce roku 2022 je v rámci modelové ofenzívy plánováno představit více než deset elektrifikovaných modelů řady iV. ŠKODA vykročila do éry elektromobility v pravý čas. 125 let po založení podniku se elektromobilita stane důležitou součástí DNA značky ŠKODA.

*všechny údaje jsou předběžné