Parkování je pro majitelé elektromobilů ideální příležitostí, jak dostat do svých akumulátorů trochu té šťávy. Ovšem v Japonsku začínají zkoušet zcela opačný model, kde se při parkování elektřinou platí.

Platba šťávou

Elektromobilita jde kupředu a asi nejpatrnější to je na neustále se zvyšujících dojezdech. Stále se však nedá říci, že by byl elektromobil vhodnou volbou, pro jakkoliv dlouhou trasu. Mnoho z nich proto využívá možnosti dobít si svůj vůz při parkování například u supermarketu. Během nákupu načerpají několik kilometrů navíc a mohou pokračovat ve své cestě.

Automobilka Nissan však chce, aby v budoucnu elektřina proudila na parkovištích opačným směrem a majitelé elektromobilů tak za své stání elektřinou platili. Může to znít poměrně absurdně, ale koncept tohoto systému placení již automobilka vyzkouší v rámci výstavy Pavilion v japonské Jokohamě.

Automobilka bohužel nezveřejnila k fungování systému žádné bližší informace, bohužel tedy nevíme, na kolik hodina stání zákazníky přijde. Celý proces by však měl probíhat před obousměrné nabíjecí stanice s konektory CHAdeMO, které umožňují mimo nabíjení i odesílání energie zpět do sítě.

„Pavilion je místem, kde může zákazník vidět, cítit a být inspirován naší vizí společnosti a mobility v blízké budoucnosti. Jak se svět mění směrem k elektrické mobilitě, elektromobily budou do společnosti integrovány v oblastech, které jdou i mimo mobilitu,“ řekl CEO automobilky Nissan Makoto Uchida.

Platba za parkování je tak prozatím jen jednou z vizí, kam by se mohla společnost do budoucna vyvíjet. Podobný systém by nejspíše nyní narážel na řadu překážek, a především odpor majitelů elektromobilů. V blízké budoucnosti se však očekává masivní rozšíření elektromobility a tento systém by rázem začal dávat větší smysl.