Zatímco řada evropských zemí podporuje nákup elektromobilů někdy velice štědrými dotacemi, v případě České republiky se nic takového nekoná a konat ani nebude.

V příštím roce opět nic

Prodeje elektromobilů napříč Evropou rostou, a to i přesto, že jsou jejich ceny prozatím stále vyšší než ceny konvenčních vozů. Je to dáno tím, že se řada zemí rozhodla nákup elektromobilu podporovat finančními částkami. Na českém trhu jsou dotace na elektromobily také, ovšem pouze pro firmy a navíc je balík dotací velice omezený.

Další vlna podpor byla u nás očekávaná na podzim, jenže jak se teď zda, nakonec z této podpory nic nebude. Ministerstvo se rozhodlo zamést celou věc pod stůl z jednoho jediného důvodu, a tím je pandemie koronaviru, která státní kasu vyčerpává natolik, že na podporu hrátek nadšenců do elektromobility zkrátka nezbývají peníze.

Pokud jste tedy měli jasný plán, jak si za podpory státu v co nejbližší době koupíte nový elektrický vůz, pusťte tento nápad z hlavy. Podpory se v příštím roce nedočkáme a nejspíše to nebude žádná sláva ani v letech dalších. Státní kasa na tom není nejlépe a bude trvat dokonce několika generacím, než se z pandemie koronaviru a rozhodnutí Ministerstva financí vůbec dostane.

Nemusíme však smutnit, že to v příštím roce nevyjde. Balík financí nebyl zas tak velký, a opět mířil jen na podniky a podporu budování infrastruktury ve firemních areálech.

Naopak některé země jdou zcela jinou cestou. Taková Francie či Německo spustily velice výhodné dotace na elektromobily ve snaze co nejvíce podpořit jejich prodeje. To se zatím evidentně daří, protože za prvních sedm měsíců bylo v Evropě registrováno více elektromobilů a plug-in hybridů než v Číně.