Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě? Možná tímto heslem se řídili designéři, kteří navrhovali čínské elektrické SUV nesoucí název Human Horizons HiPhi X. To totiž dostalo zadní dveře, které tu snad ještě nebyly.

Křidélka a sebevražedné dveře

Asi každý zná Teslu Model X a jeho racčí dveře, které se lámou uprostřed střechy a zvedají se směrem k nebi. Něco podobného platí u tohoto SUV, ovšem v daleko komplikovanějším provedení.

Automobil totiž kombinuje dva způsoby otevírání dveří. Dveře se zaprvé otevírají proti směru jízdy, jedná se tedy o známé sebevražedné dveře, které známe například u vozů značky Rolls-Royce. Pak se ale ještě vzhůru vyklápí panel v podobě malých křidélek. Vše je pak samozřejmě bezrámové a elektricky ovládané.

Jen těžko se můžeme dohadovat, zda má toto řešení ještě nějakou další přidanou funkci, nebo se skutečně jedná jen o řešení tzv. na oko. Podobně efektní by měl být i interiér se šesti polohovatelnými sedadly ve třech řadách.

Fotografie kabiny vozu produkční verze však bohužel zatím nejsou k dispozici. Koncept ovšem sliboval řadu obrazovek a dotykových ploch, skrze které pasažéři ovládali některé funkcionality vozu.

Produkční verze dostala klasická zpětná zrcátka, zatímco koncept je nahrazoval kamerovým systémem. Zatím nejsou známy ani kompletní technické údaje. Elektrický crossover by ovšem měl být k dispozici hned několika verzích. Jednat s pohonem zadních a pak také předních kol. Nejvýkonnější varianta by měla nabídnout akceleraci z 0 na 100 km/h za 3,9 sekundy a 96 kWh baterie slibuje dojezd 610 km.

Do prodeje by se tato čínská zajímavost měla dostat v první polovině příštího roku.