Čínsko-americká automobilka joint venture vyrukovala se zajímavým pojetím elektromobilu za skuteční nízkou cenovku, díky které si automobil okamžitě našel řadu fanoušků.

Elektrický minihit

Není tomu tak dávno, co byly zahájeny prodeje nového městského elektromobilu s poměrně složitým názvem Wuling Hong Guang Mini EV, na jehož výrobě se podílí čínsko-americké joint venture automobilke SAIV-GM-Wuling.

Automobil byl zajímavý svým hranatým designem a velice úsporným provozem. Čím zaujal ovšem vůbec nejvíce byla neuvěřitelně nízká cena. Základní verze slibovala dojezd 120 kilometrů a cenovku lehce nad 90 tisíc korun. Vrcholná verze s dojezdem okolo 170 kilometrů je nabízena na 120 tisíc korun.

Zajímavá nabídka, na kterou velice rychle zareagovala řada zájemců. Během 20 dnů od zahájení prodejů vozu se automobilce podařilo prodat přes 150 tisíc kusů a momentálně drží 50 tisíc objednávek.

Prodeje přitom odstartovaly až 24. července. Během prvního týdne tak automobilka prodala 7 346 kusů tohoto vozítka, což je velice slušný výkon.

Obě verze vozu nabízejí elektromotor o výkonu 13 kW. Nejedná se o nijak závratné číslo, přesto by se měla maximální rychlost pohybovat okolo 100 km/h, což do města bohatě stačí. Navíc je ve voze více prostoru, než by se mohlo zdát. Po sklopení zadních sedadel vznikne úložný prostor o objemu 741 litrů. Bezpečnost vozu zaručuje vysokopevnostní ocel, která tvoří 57 % karoserie. Nechybí ani systémy typu ABS, EBD či TPMS a nad zadních sedadlech najdeme systém uchycení ISOFIX.

Automobilka v současné době pracuje na rozšíření dealerské sítě, což by mohlo vést k ještě vyššímu zájmu o vůz. K úspěchu mohla navíc pomoci i nedávná pandemie, která mohla vést k vyššímu zájmu o využívání soukromých způsobů přepravy před MHD.