Futuristický vzhled a výkon okolo 1 400 koní, takové jsou hlavní poznávací značky superposrtu Hongqi S9, který se představil v loňském roce ve Frankfurtu. Novinka by měla nyní mířit do výroby coby vůbec nejdražší čínský automobil.

Čínský poklad

Čínská automobilka Hongqi se v loňském roce představila ve Frankfurtu prostřednictvím hned dvou modelů. Prvním bylo velké elektrické SUV E 115, o jehož výroba byla již potvrzená pod jménem E-HS9.

Druhým vystavovaným vozem byl futuristický hybridní hypersport s označením S9, který kombinoval zajímavý design s výkonem až 1400 koňských sil. O jeho výrobě sice panovaly jisté pochybnosti, ovšem nejnovější informace hovoří o to, že by měl vůz zamířit do výroby již v příštím roce.

Samozřejmě se bude jednat o limitovanou edici přibližně sedmdesáti kusů. Cenovka každého z nich by se měla pohybovat okolo 10 milionů čínských juanů, tedy přibližně 32,2 milionů korun.

Tento vůz by se tak měl stát tím vůbec nejdražším automobilem v celé čínské historii. A to navíc původní spekulace hovořily o částce ještě mnohem vyšší, konkrétně 48,6 milionech korun. Tedy ceně opravdu extrémní.

Jak ale říká samotná automobilka, za extrémní cenu dostane majitel extrémní zážitek. Hybridní jednotka by měla modelu S9 poskytnou přibližně 1400 koní, které nabídnou akceleraci z 0 na 100 km/h za 1,0 sekundy a maximální rychlostí až 400 km/h.

To by znamenalo, že se čínským konstruktérům podařilo vytvořit jeden z nejrychlejších automobilů světa. Je ovšem otázkou, jak moc reálné tyto parametry jsou. O technice vozu jsou totiž jen velice omezené informace.

Základem by se měl stát přeplňovaný vidlicový osmiválec, kterému bude sekundovat několik elektromotorů. Celá pohonná jednotka by měla pohybovat s velice lehkým strojem. Již u konceptu totiž výrobce pracoval se značným množstvím lehkých materiálů, jako je například karbon u karoserie či kola ze speciální slitiny.