V anglickém Crewe se aktuálně bujaře oslavuje. Mítní automobilka Bentley totiž vyrobil již 40 tisíc kusů své vlajkové lodi Flying Spur, který produkuje od roku 2005. Přitom hned polovina z nich zamířila pouze do dvou zemí světa.

Létající legenda

Bentley na každém z tohoto množství modelů strávilo více než 100 hodin, přičemž bylo vše vytvářeno na míru a také co nejvíce ruční prací. Zároveň měly vždy na starost vůz jen ti nejlepší designéři, mechanici a inženýři, které Bentley zaměstnává.

Po svém sestavení se každý model dlouho testoval, aby byla zaručena jeho kvalita a následně se odeslal do některé ze 68 zemí, kde je nabízen. Přitom hned polovina z celkově vyrobeného objemu mířila pouze do dvou zemí světa. Největší zájem o tuto vlajkovou loď je v Číně a také ve spojených státech, kam bylo expedováno 50 % všech vyrobených Flying Spurů. Dalších 40 % se dostalo na trhy v Evropě, blízké východu a také asijsko-pacifické oblasti. Zbylých 10 % pak náleží domácí Británii.

Svou historii začal Flying Spur psát v roce 1959, kdy byla představena speciální verze Bentley S2. Ovšem až v roce 2005 se objevila plnohodnotná čtyřdveřové verze pojmenovaná Continental GT. Jméno se následně změnilo v roce 2013, kdy byl vypuštěn Continental a z vozu se stal suverénní Flying Spur.

Tento vůz je dnes nabízen ve své třetí generaci, která je postavena od základu na vlastní technice. Automobil je jasnou demonstrací značky, jak schopné inženýry zaměstnává a je výkladní skříní automobilové technologie ve spojení s maximálním luxusem.