Létající automobil si každý představuje tak trochu jinak. V případě japonského pojetí se jedná o stroj, který byl vytvořen za účelem zažehnutí olympijského ohně pro olympiádu, která se měla konat v tomto roce. Akce však byla odložena, a proto má společnost další rok na to, aby svůj stroj udělal ještě výjimečnějším.

Podporováno Toyotou

I tak se ale společnosti již podařilo dostat svůj vzdušný automobil do vzduchu. SD-03, jak je vůz pojmenovaný byl otestován na prostoru náležícím automobilce Toyota, která se na tomto projektu značnou měrou angažuje coby investor.

První let letounu od společnosti pojmenované SkyDrive je zároveň prvním demonstračním letem svého druhu, který se uskutečnil v Japonsku. “Jsme nesmírně nadšení, že jsme dosáhli vůbec prvního letu létajícího auta s posádkou za dva roky od založení SkyDrive v roce 2018 s cílem komercializace těchto letadel. Naším cílem je posunout náš sociální experiment na další úroveň. V roce 2023 a za tímto účelem urychlíme náš technologický rozvoj a náš obchodní rozvoj,“ okomentoval celou událost Tomohiro Fukuzawa, generální ředitel SkyDrive.

Samotný zkušební let trval přibližně jen čtyři minuty a by řízen pilotem, kterému napomáhal počítačový řídicí systém. Podle SkyDrivu bylo vše navrženo tak, aby se jednalo o ten vůbec nejmenší elektrický letoun s vertikálním vzletem i přistáním. Vlastně se tak nejedná o automobil, ale spíše o letadlo, ovšem zde je ona hranice jen velmi těžko uchopitelná.

Stoj je poháněn osmi elektromotory, které roztáčejí rotory umístěné na čtyřech místech letounu. Další Testy by společnost chtěla provést ještě koncem tohoto roku a dokonce říká, že by se měla s vozem dostat i mimo ohraničený prostor a otestovat jej v provozu.