› Jan Kopecký/Jan Hloušek s vozem ŠKODA FABIA Rally2 evo s velkým náskokem zvítězili v Invelt Rally Pačejov – třetím podniku letošního Sonax Mistrovství ČR v rally 2020
› Na všechny posádky čekaly nástrahy v podobě neznámých tratí nového podniku českého rallye seriálu dvoudenních soutěží, situaci všem komplikoval i silný déšť během druhé etapy
› Tovární dvojice Kopecký/Hloušek těžila nejenom z rychlosti a spolehlivosti svého vozu, ale také z dobře připraveného rozpisu těžkých tratí

ŠKODA FABIA Rally2 evo

Seriál domácích automobilových soutěží pokračoval novým podnikem v okolí Horažďovic na Invelt Rally Pačejov. Předposlední díl Sonax Mistrovství ČR v rally 2020 představoval pro posádky soudobých i historických vozů výzvu v podobě velmi technických tratí, na kterých řada jezdců startovala poprvé v životě, nebo minimálně po velké časové pauze. Kvalitně připravený rozpis zde proto hrál mimořádně důležitou roli, stejně jako i bezchybná volba pneumatik pro deštěm a blátem vodou pokryté tratě druhé etapy. Kopecký s Hlouškem zvládli všechny nástrahy a v cíli slavili jasné vítězství s náskokem více než jedné minuty.

Stylem start-cíl vyhráli Jan Kopecký s Janem Hlouškem Invelt Rally Pačejov. Své první společné vítězství na soutěži českého rally seriálu navíc tovární dvojice korunovala vysokým rozdílem času v podobě více než minutového náskoku. Na předchozích soutěžích se přitom posádky české špičky přetahovaly doslova o desetiny sekund. „Vyplatila se nám naše dlouhodobá strategie v podobě špičkově připraveného a precizně naladěného auta. Vůz znovu fungoval na 100 %, a to samé můžu říct o naší spolupráci se spolujezdcem Honzou Hlouškem. Na neznámých tratích jsem se mohl zcela spolehnout na jeho bezchybnou navigaci a skvěle připravený rozpis. Velký dík patří všem z týmu ŠKODA Motorsport,“ neskrýval nadšení Jan Kopecký, který prožívá premiérovou sezonu s Janem Hloušek na sedadle spolujezdce a společně útočí na zisk českého rally primátu. Zatímco Jan Kopecký sahá po sedmém českém titulu, Jan Hloušek tento pohár doma ještě nemá.

Cestu za prvenstvím na letošním třetím podniku domácího šampionátu začala tovární posádka hned v neděli. Od rána výrazně ujížděla svým soupeřům a na konci prvního dne měla na druhé místo náskok 35,4 sekundy. Do druhé etapy tak Kopecký s Hlouškem mohli vyrazit s pohodlným náskokem. Navzdory tomu ale hned v ranní sekci navyšovali na rychlostních zkouškách po vteřinách své vedení. Do cíle nakonec dorazili s náskokem 1:07,7 sekundy na posádku Pech/Uhel. Rychlá jízda na limitu byla zároveň nejlepším testem soutěžního speciálu ŠKODA FABIA Rally2 evo, jehož tovární nasazení v soutěžích MČR pro tým ŠKODA Motorsport představuje důležitý zdroj sběru technických dat pro další vylepšení tohoto sportovně i komerčně úspěšného vozu.

„Gratuluji oběma Janům ke špičkovému výkonu, kterým dělají dobrou reklamu nejenom značce ŠKODA, ale celému rally sportu. Znovu se ukázalo, že automobilové soutěže jsou o dokonalé souhře jezdce a jeho navigátora a to nám dnes oba pánové předvedli ve velkém stylu. Osobně jsem navíc velmi rád, že naše posádka se mohla opět plně spolehnout na vůz ŠKODA FABIA Rally2 evo a perfektní podporu od celého týmu,“ komentuje výsledek vedoucí ŠKODA Motorsport Michal Hrabánek. Nejenom on, ale všichni členové mladoboleslavské ekipy doufají, že české rallye mistrovství bude pokračovat na listopadové Rallye Šumava Klatovy, kde by měla vyvrcholit letošní dramatická zápletka v boji o český titul. Jan Kopecký s Janem Hlouškem jsou zatím – se ztrátou pouhých sedmi bodů – na průběžně druhém místě a cenné body se snaží získávat nejenom vítězstvími v soutěžích, ale i prvenstvími v jednotlivých etapách dvoudenních podniků.

Věděli jste, že…
…pačejovská rallye se poprvé jela v netradičním formátu. Startovala až v neděli a vyvrcholení soutěže následovalo ve sváteční pondělí.

Číslo soutěže:
11

Tolik rychlostních zkoušek vyhrála na 41. Invelt Rally Pačejov posádka Jan Kopecký/Jan Hloušek se speciálem ŠKODA FABIA Rally2 evo. Tovární dvojice nebyla během dvoudenní soutěže nejrychlejší pouze na třech testech.

Konečné výsledky 41. Invelt Rally Pačejov 2020:
1. Jan Kopecký/Jan Hloušek (ŠKODA Motorsport/ŠKODA FABIA Rally2 evo) 1:17:59,1
2. Václav Pech/Petr Uhel (EuroOil Team/Ford Focus RS WRC ‘06) +1:07,7
3. Jan Černý/Petr Černohorský (Mogul Benzina Racing 21/Volkswagen Polo R5) + 1:49,1
4. Roman Odložilík/Martin Tureček (SK DER Rally Team/ŠKODA FABIA Rally2 evo) + 2:22,6
5. Miroslav Jakeš/Petr Machů (Samohýl ŠKODA Team/ŠKODA FABIA Rally2) + 2:30,7

Průběžné pořadí Sonax MČR v rally 2020 po 3 podnicích ze 4:
1. Václav Pech/Petr Uhel (EuroOil Team/Ford Focus WRC 06) 163 bodů
2. Jan Kopecký/Jan Hloušek (ŠKODA Motorsport/ŠKODA FABIA Rally2 evo) 156 bodů
3. Jan Černý/Petr Černohorský (Mogul Benzina Racing 21/Volkswagen Polo R5) 93 bodů
4. Filip Mareš/Radovan Bucha (Laureta Auto ŠKODA Team/ŠKODA FABIA Rally2 evo) 80 bodů
6. Miroslav Jakeš/Petr Machů (Samohýl ŠKODA Team/ŠKODA FABIA Rally2) 65 bodů

Aktualizovaný kalendář SONAX Mistrovství ČR v rally 2020
6. – 7. 11. 55. Rallye Šumava Klatovy