Majitelé vozidel Tesla dlouhou dobu jezdili s malou kamerkou, která mířila přímo na řidiče. Ta do nedávné doby nebyla vůbec aktivovaná. Ovšem v nedávné době Tesla své zákazníky informovala, že kamera začne pořizovat snímky v rámci zdokonalování vyvíjené techniky. Do teď ale nebylo jasné, kdy a jak vlastně záznam pořizuje.

Kam koukáš?

Ona kamera je určena především pro budoucí schopnosti vozů Tesla proměnit se na autonomní taxíky. Kamera pak může sledovat zákazníky, kteří se ve voze vezou. Nyní kamera pořizuje krátké snímky, které jsou snímány především těsně před nehodou případně přes jinou krizovou situací.

Podle inženýrů z Tesly mohou tyto snímky pomoci ve vývoji lepších bezpečnostních řešení. Je tedy jasné, že Tesla nesleduje dění v kabině po celou dobu, ale zaměřuje se pouze na vybrané momenty v určitých specifických situacích. Je ale otázkou, co konkrétně automobilku zajímá.

Odpověď na tuto otázku přinesl jeden hacker, který se naboural do systému Tesly a zjistil, co přesně algoritmus kamerového systému zajímá a co sleduje. Vše následně prozradil v heslech na Twitteru, kam napsal. BLINDED, DARK, EYES_CLOSED, EYES_DOWN, EYES_NOMINAL, EYES_UP, HEAD_DOWN, 0HEAD_TRUNC, LOOKING_LEFT, LOOKING_RIGHT, PHONE_USE, SUNGLASSES_EYES_LIKELY_NOMINAL a SUNGLASSES_LIKELY_EYES_DOWN.

Z toho je jasně patrné, že kameru zajímá především situace, kdy je řidič oslepen, ve voze je šero, kouká se různými směry, zírá do telefonu či kouká přes sluneční brýle. Z toho se dá usuzovat, že automobilka vyvíjí sofistikovaný software na sledování bdělosti řidiče.

V současné době totiž vozy Tesla totiž využívají k bdělosti řidiče pouze senzory ve volantu, které vyhodnocují tlak vyvíjený na věnec volantu. U jiných automobilek je ovšem systém sledování očí během jízdy zcela normální.

Systém by ovšem mohl posloužit i pro lepší prevenci dopravních nehod, které bývají často příčinou práce nepozornosti řidiče.