Když na jaře svět zasáhla pandemie koronaviru, mnoho dětí zůstalo bez kamarádů zavřených doma. Rolls-Royce se proto rozhodl vyhlásit soutěž, ve které děti dostaly za úkol navrhnout svůj automobil snů.

Do soutěže se přihlásilo více než 5 tisíc návrhů z 80 zemí světa, ze kterých automobilka vybrala čtyři vítězné návrhy. Jejich autoři se mohou těšit na jízdu do školy s osobním řidičem a nejlepším kamarádem v ničem jiném, než luxusní limuzíně od Rolls-Roycu.

Návrhy s myšlenkou

Vítězné návrhy pocházejí z Japonska, Francie, Číny a Maďarska. Jejich autoři se pohybují ve věku od šesti do šestnácti let. Jejich kresby byly navíc přerendrovány do reálné podoby v rámci vizualizace, což jim dává ještě větší náboj. Této pocty se pak dočkaly i některé další návrhy, které nespadaly do žádné kategorie, ale porotu velice zaujaly.

„Nákresy, které nás zaujaly, byly ty, které vykazovaly skutečnou hloubku myšlení, úsilí a výrazu a obsahovaly spoustu různých detailů. Vítězní účastníci nevytvořili jen nejhezčí auto, vytvořili úžasné zážitky, projevili svobodu jejich představivosti, která není omezena ničím v reálném světě,“ uvedl Torsten Müller-Ötvös, generální ředitel společnosti Rolls-Royce Motor Cars.

V kategorii Technologie zvítězil třináctiletý chenyan z Číny, který navrhnul koncept Bluebird, tedy stroj schopny pohybu a zemi, po sněhu a také ve vodě, přičemž jeho úkolem je dosahovat maximálních rychlostí. V kategorii životní prostředí zvítězil návrhy japonské holčičky Say, která vytvořila vůz pohlcující viry, bakterie a další.

Šestnáctiletý florian bodoval v kategorii Fantasy se svým strojem schopným dopravit posádku kamkoliv ve vzduchu na souši i ve vodě. Jedenáctiletá Léna z Maďarska pak navrhla vůz v kategorii Fun, který vyniká svými duhovými barvami.