Konstruktérů, kteří se snažili postavit automobil schopný letu se objevilo za celou dobu skutečně velké množství. Jejich výtvor se však málo kdy dostanou do vzduchu, navíc nejsou ani hezké a jediné co se jim daří je budit pozornost. Kdo b však řekl, že v případě slovenského vozu AirCar to však bude zcela jiný příběh.

Projížďka se mění na let

Za tímto vozem stojí inženýr Štefan Klein, který má se stavbou podobných strojů velmi bohaté zkušenosti. Jeho nejnovější počin je velmi atraktivní jak na silnici, tak i ve vzduchu. Podařilo se mu skutečně vzlétnou.

Proměnit se v letuschopný stroj je tento vůz schopen během několika minut a po stisknutí jediného tlačítka. Proces totiž funguje plné automaticky a vůz se dokáže transformovat i s posádkou na palubě.

Během proměny se prodlužuje zadní přítlačné křídlo, ale hlavně se vysouvají křídla, která jsou jinak úhledně složená po boku vozu. Pak se roztočí velká vrtule umístěná v zadní části vozu, která je nyní vůz schopna vynést do výšky přibližně 450 metrů nad zemský povrch. To se ostatně stalo minulý týden, kdy se vůz takto vůbec poprvé dvakrát vznesl nad slovenských letištěm v Piešťanech.

Mohlo by se zdát, že v momentě, kdy se vůz dostane do vzduchu má v podstatě vyhráno, jenže opak je pravdou. Před AirCarem nyní stojí ta nejtěžší pasáž, kterou je nutnost obstát ve všech letových zkouškách, ale hlavně získat potřebnou certifikaci. A to je velká výzva, jelikož se jedná o poměrně nákladný proces s nejistým výsledkem.

Tým okolo vozu však věří, že se nakonec vše podaří dotáhnout do zdárného cíle a létající automobily budou běžnou součástí trhu. Již nyní proto přemýšlí o nejrůznějších konfiguracích, které zvládnou uvézt více pasažérů, nebo budou vybaveny větším množstvím motorů.