Možná jich pár doma také ještě z dětství zbylo. Malá autíčka, která více či méně kopírují tvary těch skutečných. Některé z nich však dnes mají cenu své větší předlohy a dokonce i větší.

Malá kolečka ale velká cena

Sběratelů angličáků je velké množství, dokonce možná o větší, než sběratelů velkých vozů. Není se čemu divit, je to přeci jen dostupnější zábava. Ovšem nemusí to tak platit úplně vždy. Na světě je totiž hned několik kousků, jejichž nákup by vyluxoval celé vaše bankovní konto.

Jednou z nich je například Matchbox ERF Dropside Lorry v hodnotě 203 tisíc korun. Tento zelený sklápěč je součástí sbírky Simona Hoopera, který autíčka sbírá od útlého věku a dnes čítá před tři tisíce autíček.

O poznání dražší je Bing Tinplate Tourer, který je dílem společnosti, která začala nejdříve s nádobím z mědi a cínu. V 80. letech 19. století se však Bing přeorientovalo na miniatury vláčků a to už nebylo příliš daleko k autíčkům. 4tyřmístný veterán Tourer se naposledy prodal za 412 tisíc korun a jeho cena stále stoupá.

Za 582 tisíc korun se prodal také Hot Wheels Antifreeze Over Chrome Camaro z roku 1968. To na první pohled nepůsobí nijak výjimečně, ovšem modelů lakovaných tímto odstínem má údajně existovat jen 30. Jednalo se o speciály, které měly vynikat v televizních reklamách před Vánoci. Marketingové varianty neměl být veřejnosti prodány, ale sběratelé si k ním nakonec cestu našli.

Vypadá naprosto obyčejně, ale jeho cena je téměř 600 tisíc korun. Tak se dá popsat Dinky WE Boyce Delivery Van, je malý model, který má na boku jméno obchodu s jízdními koly, populární ve 30. letech. Podle odborníků neexistuje jiný podobný exemplář, což umocňuje jeho hodnotu.

Posuňme se však k tomu nejdražšímu, čímž je Hot Wheels 40th Anniversary v ceně přesahující 3 miliony korun. Jak již název napovídá, jedná se o autíčko vydané ku příležitosti 4é let výrobce angličáků. Je tvořen z bílého zlata poset dvěma tisíci diamanty. Jeho cena se rovná například zánovnímu Porsche 911 GT3 991