Bezpečnostní pásy, které se zacvakávají do speciálního zámku se do vozů instalují po dlouhá desetiletí. Za tu dobu se na nich příliš nezměnilo, ovšem nyní přichází Škodovka, aby to napravila. Díky jejich nové vychytávce, je jasně vidět, zda je dotyčný připoutaný, kde se zámek nachází a vše je tak bezpečnější.

Bezpečnost nadevše

Asi v každém automobilu jsou zámky pásů vybaveny červenou pohyblivou částí, po jejímž stlačení je uvolněna spona pásu. Škoda se však rozhodla, že tato část bude v jejích vozech průhledná.

Důvod tohoto rozhodnutí je velmi jednoduchý. Uvnitř se totiž nachází LED diody, které tuto čirou část osvětlují různými barvami. Barevné spektrum lze naprogramovat tak, aby díky speciální animaci během tmy přivítalo pasažéry a zároveň jim světlo pomohlo určit, kde se zámky nacházejí.

Zároveň je sedadlo schopno rozpoznat, zda na něm někdo sedí či nikoliv. Pokud se tak neděje, zámek zčervená dokud do něj není zasunuta spona pásu. Díky světlu se může připomenou v případě, že dotyčný zapomněl, nebo indikovat nesprávné zacvaknutí.

Pokud se podaří sponu do zámku zacvaknout, rozsvítí se zelené světlo, které se po chvíli změní na bílé. Díky němu pak cestující zvládne rychleji najít zámek, když se potřebuje odpoutat.

„Inteligentní osvětlená přezka bezpečnostního pásu je jen jednou z mnoha funkcí navržených a vyrobených ve společnosti Škoda. Značka každoročně podává řadu patentových přihlášek na nápady a systémy, aby usnadnila život, byla bezpečnější a příjemnější pro majitele a řidiče,” dodává Škoda.

Škoda a její oddělení Simply Clever má na svém kontě již řadu vychytaných patentů. Mezi ně patří například rohožka z dutého vlákna, která lépe čistí a ukrývá nečistoty. Zabývá se také vývojem chytrých řešení pro samotný výrobní proces vozů a inteligentní zámek je dalším důkazem, že zde se o věcech skutečně přemýšlí.