Pokud se vám někdy poštěstí vlastnit vůz původně určený pro americký trh, případně do něj jen nahlédnout, určitě se podívejte do zavazadelníku. Zde totiž najdete jen výbavový prvek, který u evropských vozů není příliš běžný.

Přepadení a bezpečnost

Jedná se o ve tmě zářící táhlo, pomocí kterého lze otevírat víko zavazadlového prostoru zevnitř. Jeho instalace je povinná a důvod existence vcelku zřejmý. Možná jste již viděli řadu filmů, ve kterých padouši zavírají své oběti do kufrů automobilů. Bohužel se nejedná jen o filmový výmysl, ale ve Spojených státech bylo zavírání lidí do kufru z nejrůznějších důvodu velice oblíbené.

Ostatně jeden takový případě je i důvodem, proč se instalování táhla do vozů stalo povinné. Prosadila jej aktivistka Janette Fennel, která se stala obětí přepadení, při kterém skončila zavřená v kufru vozu kdesi za městem. Naštěstí se jí podařilo najít lanko pro otevření dveří a uprchnout.

Jedná se však o šťastnější případ. Podle statistik bylo od roku 1980 do roku 2000 tímto způsobem usmrceno více než tisíc lidí a do kufrů vozů se bohužel do zavazadelníku občas zavřely i děti.

To byl důvod, proč se Fennelová rozhodla brojit za vyšší bezpečnost ve vozidlech a za podpory automobilky Ford nakonec protlačila povinnou instalaci bezpečnostních fosforeskujících táhel do každého vozu s děleným zavazadlovým prostorem, které se prodává na území Spojených států.

Fenellová ve své snaže o vyšší bezpečnost ve vozech bojuje i nadále, a dokonce se stala prezidentkou sdružení Kids and Cars, která nejrůznějšími způsoby dosahuje vyšší bezpečnosti děti ve spojení s automobily. Podařilo se jí například prosadit zadní parkovací kameru do povinné výbavy vozu určených pro americký trh.