Lotusu se pod čínským Geely jen a jen daří. Prodeje rostou a to znamená možnost realizovat i některé dříve nemyslitelné projekty, jako například elektrické SUV.

Eso v rukávu

Informace o připravovaném SUV od Lotusu nejsou žádnou horkou novinkou. Zmínky o něm se objevují již od roku 2016, kdy se mluvilo o plug-in hybridním pohonu a sdílení stejné techniky se značkami Polestar a Volvo. Ovšem trh dle Lotusu vyvíjí s neuvěřitelnou rychlostí a proto se chce Lotus rovnou zaměřit na čistě elektrický pohon.

Podle dostupných informací by mělo SUV, kterému se interně říká Lambda, představit v roce 2022. Výrobu by měl obstarat čínský závod, přičemž na tamní trh a poptávku se chce Lotus s tímto modelem zaměřit primárně.

Prvotní technické informace vypadají velice slibně, vůz by měl poskytnout 750 elektrických koní a dojezd 580 kilometrů. To jsou velmi slušné údaje, ovšem na opravdovou realitu bude lepší počkat.

Cílem SUV, je podobně jako u dalších prémiových značek, navýšení prodejů. V případě Lotusu by to navíc mělo být do historických čísel, protože Lotus věří, že mimo Čínu zaujme například i ve Spojených státech, což by mu mělo celkově zajistit až třikrát větší prodeje než nyní.

Ze současných 1500 vozů by se tak rázem ročně prodávalo 5 tisíc kusů, přičemž růst by měl nadále pokračovat. Pomoci by v tom měl i nový Esprit vybavený elektrifikovaným šestiválcem, který dorazí již v příštím roce.

Tento sporťáku bude vznikat v Norfolku, tedy v primárním sídle Lotusu, které si nyní prochází rekonstrukcí. Po jejím dokončení by se teoreticky zde mohlo vyrábět i ono SUV, byť vedení jasně vzkázalo, že chce, aby tento závod zůstal vyhrazen sportovním vozům.