Design k automobilům zkrátka patří, a proto řada automobilek pořádá různé soutěže, ve kterých dává šanci profesionálním i amatérským soutěžícím, aby předvedli své umění. Takovou soutěž pravidelně od roku 2013 pořádá Lexus a přímo pro děti tento rok uspořádal designérskou soutěž i Rolls-Royce.

Ve jménu čistoty

Svou vlastní designovou soutěž letos vyhlásil i Polestar. Polestar, který spadá pod švédské Volvo je znám pro svou vášeň k designu a ve své soutěži se rozhodl dát šanci zazářit jak profesionálům, tak i úplným amatérům. Jejich díla již byla představena a nyní se dočkají i své výstavy.

Tématem pro celou soutěž byl čistota snoubená s vizi budoucnosti mobility. Uchazeči proto dostali za úkol vytvořit takové řešení mobility, které by se mohlo dostat na trh v roce 2040 a přitom nést co možná nejčistší designem rozvíjející aktuální jazyk značky. Přitom se vůbec nemuselo jednat o automobil.

Jak informoval Polestar, do soutěže se přihlásila stovka zájemců ze všech koutů světa. V kategorii profesionálů bodoval jeden z polských designérů se svým návrhem stroje Polestar MMXL, což je pod pracující se dvěma geometrickými tvary a flexibilním interiérem.

Ve studentské kategorii zabodoval jeden Indický kreativec, který navrhnul Polestar 40. Tentokráte se však nejedná o automobil, ale vzducholoď, která snoubí design Polestaru s aviatickým řešením 21. století. A zaujal také návrh jachty, která má představovat alternativu ke konvenční mobilitě.

Vítězné návrhy se dočkají svého realistického zpracování v měřítku 1:5. Modely budou vystavovány nejdříve virtuálně a poté se vrhnou na světové turné, během kterého se představí v Číně, Evropě i Severní Americe. Polestar zde bude vystavovat některé své vlastní unikátní designové návrhy.