Volkswagen připravuje svůj základní elektromobil, který bude využívat novou platformu. Ta by se měla dostat také do Škodovky.

Volkswagen připravuje platformu, která mu otevře zcela nové možnosti

Volkswagen má stále v úmyslu přinést na trh zcela dostupný elektromobil řady ID. Základem takového modelu by se přitom měla stát levnější platforma, která bude využívat nejen levnější komponenty, ale také menší baterie.

Tato platforma je označována jako MEB-Lite a jedná se o součást masivní ofenzivy koncernu na poli elektromobility. Platforma by měla být navržena výhradně pro využití v menších elektromobilech, čemuž budou odpovídat i menší baterie. Jejich maximální kapacita by měla dosahovat 45 kW.

Novinka by se měla stát základem minimálně pro modely Volkswagenu. Logickým vstupním modelem by měl být ID.1, který nahradí Volkswagen e-Up. Později by měl dorazit větší elektromobil s označením ID.2, který by měl představovat hatchback o velikosti odpovídající přibližně modelu VW Polo či T-Roc.

Automobilka by se přitom chtěla dostat na částku 522 tisíc až 644 tisíc za větší model. Jedná se prozatím o vzdálené cíle. Datum premiéry základních elektromobilů prozatím nebylo stanoveno, pravděpodobně bychom se však neměli dočkat před rokem 2023.

Mimo Volkswagen by však dostupné elektromobily na platformě MEB-Lite měla v budoucnu moci využívat také Škodovka či Seat. A nejen ti. Volkswagen chce navázat užší spolupráci i se svými čínskými partnery a společně citelněji zasáhnout i do tamního trhu.