Hned několik zemí již představilo svůj plán, který dříve či později počítá s úplným zákazem prodeje nových vozidel se spalovacími motory. Nově mezi takové státy patří také Japonské, které chce ve velkém přesedlat na elektrické a hybridní technologie již v příští dekádě.

Už jen udržitelně

Japonsko je vůbec nejčerstvějším přírůstkem na seznamu těch zemí, které mají v plánu dát tradičním technologiím červenou. Dokonce již hovoří o tom, že by se tak mělo stát někdy v průběhu třicátých let 21. století. To znamená, že nový spalovací vůz si v Japonsku zakoupit nanejvýše během příštích dvaceti let.

Toto rozhodnutí jde ruku v ruce s plánem Jošihidy Sugy, předsedy vlády země, která se zavázala do roku 2050 mít nulové emise. Japonsko se tímto rozhodnutím připojuje k zemím jako je Británie, Norsko či Německo, které nedávno oznámily podobný plán, podobně jako některé státy USA a Kanady.

A co na to automobilky? Zas tak velké emoce v nich toto rozhodnutí nevyvolává. Většina z nich totiž již delší dobu pracuje na vývoji svých elektrických a hybridních technologií a toto úsilí zkrátka jen posílí. Jedná se totiž o nevyhnutelný trend.

Jediné, co nyní automobilky jako je Honda, Toyota, Nissan či Mitsubishi pocítí je větší tlak na rychlejší vývoj a výzkum technologií spojených s elektrifikací. Očekává se, že finální datum stanoví japonské ministerstvo průmyslu a obchodu koncem tohoto roku.