Nenadálá událost je mnohdy spouštěčem pro vývoji zcela nových technologií. Honda je toho jasným důkazem, když uvádí na trh nový produkt zvaný Krumaku. Jedná se o inovovaný filtr, který je schopen omezovat a likvidovat viry, které se dostávají do kabiny vozu.

Sterilní interiér

Pandemie koronaviru rozhodně nekončí, a i výrobci automobilů tuší, že tu s námi ještě nějaký ten rok bude. Přestože je vakcína na světě, virus se jen tak vymýtit nepodaří, a proto se Honda rozhodla pomoci s jeho likvidací pomocí svého nového speciálního filtru.

Společnost Honda uvádí, že tento filtr zachycuje virové kapénky pomoci speciálního povrchu, který mění povrchové vlastnosti jejich struktury. Následně se spustí chemický proces, ve kterém figuruje fosforečnan zinečnatý, který se postará o likvidaci virů. Zajímavostí je, že tato látka se používá i při ošetřování vozidel coby ochrana před korozí.

Touto schopností se filtr od Hondy liší od ostatních výrobců vozidel, kteří sice také mají filtry zabraňující průniku virů do kabiny, ovšem tím jejich schopnosti končí. Fungují tak v podstatě stejně, jako roušky či respirátory, které nosíte na svých ústech.

Honda uvádí, že by Krumaku mělo být schopno zlikvidovat až 99,8 procenta virů, které se nacházejí uvnitř kabiny. Podařit by se mu to mělo do 15 minut od spuštění recirkulace vzduchu v kabině. Filtr však bude nutné pravidelně měnit. Konkrétně jednou ročně, případně vždy po ujetých 15 tisících kilometrech.

Vůbec poprvé by se měla novinka objevit ve voze Honda N-Box, který bude nabízen v Japonsku. Lze ovšem očekávat, že si postupně začne nacházet cestu i do dalších modelů nabízených automobilkou a také na jiné, než domácí trhy.