Renault 4 a 5 patří mezi modelové poklady francouzské společnosti. Ta by je nyní vrátila do hry s patřičnou modernizací.

Co chystáš de Meo?

Renault v loňském létě převzal Luca de Meo, dřívější šéf automobilky Deat, který dostat zaukol vymyslet a realizovat novou strategii automobilky pro následující roky. Ta má za cíl především vylepšit finanční situaci výrobce. Napjatě očekávané plány by měly být zveřejněny již tento týden, ale některé detaily unikly již nyní.

Některé z nich již dříve avizoval sám de Meo. Například je jasné, že značka Alpine má zajištěnou vlastní budoucnost a i nadále se bude jednat o primárně sportovní značku, která se bude účastnit třeba Le Mans.

de Meo také potvrdil, že se chce zaměřit především na ty segmenty, které vydělávají. Z toho vyplývá, že nižší prodeje Talismanu. Scénicu či Espacu budou nejspíše jejich koncem. Naopak přijde řada SUV modelu a mnoho z nich na elektrický pohon.

Elektromobily mají do budoucna hrát velmi důležitou roli. Renault nicméně nechce těžit jen ze stávajících úspěchů a chce se podívat i do minulosti. Údajně zvažuje oživení některých historických modelů s elektrickým ústrojím uvnitř. Konkrétně se mluví o oživení Renaultu 4 a Renaultu 5, tedy jedněch z nejznámějších a nejúspěšnějších modelů automobilky.

Jako první by měl dorazit elektromobil oslavující čtyřku z šedesátých let. Není však známo, na kolik se bude novinka podobat originálu, ani zda půjde o stylovku či dostupný vůz. Co se pětky týče, o jejím vzkříšení se mluvilo již před pěti lety, ale nakonec z toho plánu sešlo.

Nicméně je jasné, že de Meo přináší do Renaultu móresy, kterým se naučil ve Volkswagenu. Více informací bychom se však měli dozvědět již za pár dní.