Čínská technologická společnosti Hyuawei plánuje vyrábět automobily pod vlastní značkou. První z nich by přitom chtěla vyrobit již v tomto roce.

Čínské vozy se známým jménem

Hyuawei platí za největšího výrobce telekomunikačních zařízení a v poslední době se snaží proniknout i do dalších odvětví. Podle některých zdrojů měla společnost zahájit vývoj elektromobilů a celý projekt chce oficiálně představit ještě letos. Již by měla probíhat jednání se společnosti Changan Automobile a dalšími, o jejich využití továren pro výrobu elektromobilů.

Nicméně mluvčí společnosti popřel, že by automobilka měla v plánu výrobu automobilů. Na místo toho však dodal, že se chce společnost prostřednictvím informačních a komunikačních technologií stát dodavatelem komponentů zaměřených na digitální vozy.

Čínské technologické společnosti se věnují elektromobilům ve stále větší míře. Čína je pro elektromobily největším trhem a Peking jejich využívání silně podporuje a vidí v něm nástroj ke zlepšení kvality ovzduší ve městě.

Předpokládá se, že automobily s alternativním pohonem by se měly do ro ku 2025 podílet na prodeji nových automobilů v Číně z 20 %. Jedná se o vozy, které mají hybridní, čistě elektrické či vodíkové pohony.

Hyuawei musí v současné době také čelit řadě problémů a obvinění, které hovoří například o krádežích technologií či špionáže pro čínskou vládu. Podnik však vše dlouhodobě odmítá, v loňském roce jí však sankce ze strany USA donutily prodat divizi levných telefonů Honor.

Proto se společnost podle některých analytiků snaží hledat cesty do jiných odvětví, které nejsou tak náročné na některé technické díly, které jsou nyní nedostatkovým zbožím a nebudou podléhat silným restrikcím.