Až v devadesáti jedna letech usoudil Osamu Suzuki že odstoupí ze své pozice ve vedení stejnojmenné značky. V jejím čele stál přes 40 let.

Neskonalá energie

Osamu Suzuki by měl odstoupit v červnu z pozice ředitele společnosti Suzuki Motor Corp. Tuto funkci po něm převezme jeho syn Toshihiro Suzuki, který momentálně působí na pozici výkonného ředitele.

5editel v jednom rozhovorů uvedl, že své místo předá vůdci, který se musí vypořádat s výzvami v podobě přechodu na elektrifikovaná vozidla a nové konkurence jakou je například Tesla a další nový výrobci. Osamu však zároveň dodal, že bude v automobilce zůstávat v roli poradce.

„Nehodlám utéct ani se schovávat,“ uvedl Suzuki a tak bude i nadále zastávat pozici ve firmě, kterou založil dědeček jeho manželky. V takto úctyhodném věku můžeme obdivovat neskonalou energii, kterou tento chlapík srší. Přitom pro Suzuki má dnes zcela jistě odpracováno.

Ve společnosti začal pracovat již v roce 1958 a v roce 1978 se stal jejím ředitelem. Během svého působení provedl několik klíčových rozhodnutí, včetně nástupu na indický trh. Zde Suzuki působí prostřednictvím své společnosti Maruti Suzuki, kde je nejvýraznějším hráčem na trhu a význam by měl do budoucna ještě růst.

Během své kariéry zažil ale také několik pádů. Ten nejvýraznější přišel v roce 2016, kdy se ukázalo, že Suzuki využívala pro měření spotřeby svých vozidel spatný standard a slibované hodnoty tak nemusely odpovídat realitě. Osamu Suzuki se tehdy vzdal své pozice výkonného ředitele a zůstal jen v pozici ředitele.

To je však nyní již dávnou minulostí. Nyní Suzuki čeká boj s elektrifikovanou konkurencí, která je stále početnější. Čtvrtý největší výrobce automobilů v Japonsku před časem však oznámil, že chce v následujících pěti letech investovat do elektrifikace téměř 10 milionů dolarů.