BMW představilo svůj nejnovější infotainmenr, kterých se chystá implementovat do nových modelů. Jedná se o osmou generaci zábavního a informačního systému iDrive, který by měla nabídnout řadu funkcí a služeb, které pomohou BMW vyniknout před konkurencí.

BMW iDrive

Středobodem celého systému by měla být interakce založená na hlasových příkazech a dialogu mezi řidičem a systémem. I díky tomu zůstává v systému jen několik málo tradičních ovládacích prvků.

Komunikaci obstarává hlasový asistent, který by měl být schopen s řidičem navázat plynulou konverzaci skrze kterou lze ovládat řadu nových prvků. To vše se děje v doprovodu přepracované vizuální stránky softwaru, která zajišťuje neverbální komunikaci s řidičem.

Podle BMW je iDrive schopen přizpůsobovat se rutinám jednotlivých řidičů vozu a nabízet jim preference nastavení pro jednotlivé profily, které si budou moci řidiči nastavit. Tyto preference by měly ovlivňovat nastavení teploty, výběr síly ventilátorů, pouštět oblíbený hudební playlist a také čerpat data z telefonu uživatele, který v něm bude mít speciální aplikaci od BMW.

BMW se svou novinkou potvrzuje, jak důležitý začíná software pro výrobce automobilů a ve finále i pro samotné řidiče být. Vzhled a funkčnost infotainmentů se stává jedním z důležitých bodů v kritériích výběru vozu. A již brzy bude zájemce o koupi vozu zajímat to jak vypadá, jak jezdí a také jak funguje jeho ovládání skrze software, což ostatně potvrzuje i samo BMW. Nové vozy ukazují, že infotainment začíná hrát u jednotlivých výrobců velmi důležitou roli a pro zájemce o koupi také jeden z důležitých rozhodovacích bodů.

To ostatně potvrdilo i BMW, které ve své zprávě uvedlo: „Při pohledu do budoucna se vůz stane stále chytřejším a automatizovanějším zařízením, které udržuje přirozený dialog s uživatelem.“ Jako první si budou novinku moci osahat majitelé modelu iX a také novinky i4.