Ian Callum je designér, který je znám především pro své angažmá ve Fordu, Astonu Martin, ale hlavně Jaguaru. Jeho jméno je pojmem a celé roky byl osobností, která udávala směr celém odvětví automobilového designu.

Jméno klisny

Callum se nyní věnuje zcela vlastní designové společnosti, která má aktuálně plné ruce práce s návrhy pro společnost Kincsem. Předmětem této práce by měl být design pro automobil, o kterém se mluví jako o potomkovi supervozu Jaguar C-X75.

Za automobilkou Kincsem stojí maďarský podnikatel Tibor Baka, který z ní chce vytvořit pojem digitálního luxusu. K práci na všech produktech značky má v plánu zvát jen přední světové talenty a jejich um propojovat s nejnovějšími technologiemi k vytvoření vysoce výkonných produktů. Prvním z nich by se měl stát právě nadupaný elektromobil Hyper-GT, navržený Ianem Callumem a jeho inženýrskou společností.

„Příběh koně Kincsem je inspirací pro značku. Étos jejího výcviku byl průkopnický a díky tomu zůstávají její úspěchy nepřekonatelné. Náš průkopnický přístup k digitální technologii nám umožňuje tvořit bez omezení a umístit jednotlivce do centra dění. Naši zákazníci zažijí nové úrovně dynamické personalizace, které nikdy předtím nebyly možné,“ uvedl v tiskové zprávě Tibor Bak.

Klisna se stala v 70. letech 19. století naprostým fenoménem. Dokázala vyhrát každý závod, na jehož startu se postavila a dodnes platí za nejúspěšnějšího dostihové koně všech dob. Na její počest bude také vyrobeno pouze 54 exemplářů vozu, kterých se první zájemci dočkají v roce 2023.

Ian Callum by se měl stát jedním z mnoha partnerů značky. Ti další by měli například pracovat na luxusním a extrémně výkonném SUV modelu.