Španělská automobilka by měla letos vstoupit do světa elektromobilů skrze malý model Cupra Born. Po něm by měly následovat další dva modely s elektrickým pohonem.

Seat a jeho budoucnost

Elektrický pohon je trend, kterému se automobilky prostě nevyhnout. To se týká také Seatu, který má v plánu do roku 2025 představit hned tři elektromobily, přičemž minimálně dva z nich budou prodávány pod značkou Cupra.

První elektrický Seat by měl přijít ještě letos. Bude se jednat o model Cupra Born, což je chystaný sportovně laděný kompaktní hatchback s technikou modelu ID.3 od Volkswagenu. Nejdříve se mluvilo o novince jako o Seatu, ovšem v loňském roce dala automobilka najevo, že bude nabízen pod značkou Cupra.

V roce 2024 by je mělo doplnit velké SUV vycházející z konceptu Cupra Tascavan. O jeho příchodu se spekulovalo už od prezentace studie, ovšem vše bylo oficiálně potvrzeno až dnes. Dlouho se čekalo také na jeho schválení vedením koncernu.

Rok 2025 by se pak měl nést ve znamení dalšího elektromobilu. Mělo by se jednat o městský crossover, o velikost Seatu Arona. Jeho tvary by měla naznačovat již zveřejněná skica s ostrými tvary. Automobil by měl stát na platformě MEB entry určené pro nejmenší elektromobily.

Momentálně není jisté, zda bude produkován pod značkou Seatu či Cupry. O první variantu by mělo jít pouze tehdy, pokud klesne cena baterií a umožní dostupnou cenovku vozu. V případě Cupry by šlo o prémiovější vůz s cenovkou okolo 600 tisíc korun.

Seat by tento model rád vyráběl doma v Martorell. V tomto závodu nedaleko Barcelony by chtěl Seat ročně vyrábět 500 tisíc městských vozů ročně, a to i pro další značky, mezi kterými bude nejen Volkswagen, ale také Škoda.