Spolupráce automobilek Toyota a Subaru nám dala například sportovní dvojčata BRZ a GR 86, již brzy by ovšem měl přijít další produkt společných snah. Již v červnu 2019 automobilky oznámily spolupráci na platformě pro elektrická vozidla, přičemž první model, který jí bude využívat, by se měl představit již v příštím týdnu.

Toyota a její elektrické SUV

Již 19. dubna se představí během čínského autosalonu v Šanghaji čistě elektrické SUV značky Toyota, jehož příď se představila v kraťoučkém videu. Chybí na ní tradiční logo Toyoty, které je vystřídáno logem podznačky Beyond Zero určené pro čistě elektrické modely.

Nedlouho po odhalení novinky by stejně jako v případě BRZ a GR 86 měla přijít identická verze od Subaru. Podle nepotvrzených spekulací by se mohla jmenovat Subaru Evoltis, zatím je však ke všem zpráva nutno přistupovat s odstupem.

Základem by měla být platforma e-TNGA, přičemž DNA novinky by podle Toyoty mělo být evropské. Nové video odhalilo ostře tvarovanou příď vozu s LED světlomety a uzavřenou maskou, jak je u elektromobilů zvykem. Ve spodní části nárazníku je pak otvor, který má přivádět vzduch k bateriím a dalším komponent pohonného ústrojí a tím je bude ochlazovat.

Představená novinka však nebude produkční, ale bude se jednat pouze o koncepci naznačující tvary produkční verze. Ta by se měla v Evropě objevit během několika let. Příliš mnoho informací nemáme ani o technických parametrech vozu.