Uhlíková neutralita začíná být velice skloňované sousloví, které se ve velkém prosazuje také ve světě automobilového průmyslu. V této spojitosti se ovšem objevuje i tam, kde bychom to příliš nečekali.

Odpovědně již od mala

Příkladem je společnost Matchbox, která se pochlubila modelem Tesly Roadster. Na tom by nebylo nic zvláštního, pokud by se tato novinka taktéž nepodřizovala oné uhlíkové neutralitě. Až 99 % součástek autíčka totiž bylo vyrobeno z recyklovaných materiálů, přičemž byl celý výrobní proces uhlíkově neutrální.

To v praxi znamená, že je model vyroben z 62,1 % z recyklovaného zinku, z 36,9 % z recyklovaného plastu a z jednoho procenta z nerezové oceli, která již recyklována nebyla. Model by se měl na trhu objevit v roce 2022 a to v obalu, který je vyroben ze směsi papíru a dřevěných vláken. Tento obal se dá kompostovat, a tak nepředstavuje žádnou přítěž pro planetu.

Tesla ovšem není ani zdaleka jediným modelem, který chce Matchbox tímto způsobem vyrábět. Koncem jara chce představit sérii podobně environmentálně smýšlejících modelů, ve kterých najdeme elektrické či hybridní speciality jako je Nissan Leaf, Toyota Prius, BMW i3 či BMW i8.

Během listopadu by se navíc měly objevit také sady s nabíjecími stanicemi či garáží, ve kterých budou i nabíječky elektromobilů. Cílem této edice je šířit povědomí o environmentálních problémech a jejich řešení i mezi dětmi.

Spolu s tím Matchbox propaguje recyklaci a ekologické nakládání s odpady i u svých elektrifikovaných hraček. Elektronika z nich by měla být umístěna do odstranitelného modulu, jehož vyjmutí by mělo být co nejjednodušší. Nové hračky by navíc měly být doplněny i o letáky, jak je v případě potřeby správně roztřídit.

Stejně jako u automobilek se i v hračkářském průmyslu řeší snižování energie spotřebované při výrobě a omezování emisí, ovšem bez přímého vlivu na výslednou kvalitu produktu. Matchbox v tomto ohledu následuje kroky své mateřské společnosti Mattel, která by se chtěla stát do roku 2030 využívat při své výroba stoprocentně recyklovatelné či recyklované plasty a také bioplasty.