SSC Tuatara je americký hypersport známý pro své kontroverzní zapisování rekordů. Automobil je vybaven jednotkou V8 o objemu 5,9 litru, který dokáže poskytnou výkon až 1 750 koňských sil. Ty vyloženě svádí k přepisování rychlostních rekordů, o což se SSC již nějakou dobu snaží.

Rekordman s poškozenou fazónou

Dosavadní rekordy, které vůz zapsal, jsou doprovázeny řadou pochybností. Ty jsou důvodem, proč se tým snaží neustále rekordní jízdy opakovat, aby dokázala, že její vůz je skutečně nejrychlejším produkčním vozem planety. Jenže tato snaha se nyní výrazně zkomplikovala díky nehodě, která automobil potkala.

Paradoxem je, že vůz nehavaroval během některé ze svých extrémně rychlých jízd, ale do škarpy byl poslán během transportu na jiném voze, do kterého se opřel silný boční vítr, který jej převrátil. Tuatara byla během nehody silně poškozena.

Jedná se o stejný vůz, který dříve zapisoval ony rekordy. Tuatara byla v té době na cestě na Floridu, kde se měla uskutečnit další rekordní jízda, během které měla být překonána hranice 300 mil v hodině. Test měl proběhnout 17. dubna, ovšem z důvodu nehody se vše odkládá do neznáma.

Dle fotografií je vidět, že automobil má poškozenou karoserii, podle SSC se ovšem nic nestalo s jeho pohonným ústrojím a odpružením. SSC je proto stále připraveno překonávat rekordy, jen to nebude hned.

Původně rekord stanovil vůz při jízdě v Nevadě, ovšem test doprovázela celá řada pochybností. Proto byl opakován, ale automobilu se již nepodařilo dostat se na stanovenou metu.