Většina motoristů mluví v souvislosti se svým vozem o výkonu motoru, ale je tu ještě druhá strana mince a tou jsou brzdy. Jejich správná údržba je stejně důležitá, jako mít dostatek oleje v motoru. Může nejen Vám, ale i ostatním účastníkům zachránit život.

Kotoučové brzdy

Moderní auta mají již standardně kotoučové brzdy na všech kolech. Oproti bubnovým mají větší účinnost a tím jsou i bezpečnější. Kotoučové brzdy fungují tak, že brzdové destičky tlačí na brzdový kotouč, což způsobuje tření a zpomalení, či zastavení vozidla. 

V průběhu času se třecí materiál brzdové destičky opotřebuje do té míry, že zbude jen podložní deska. Zde je důležitá pravidelná kontrola a nikdy nenechat opotřebení desek, až na podložní kovovou desku, která může zapříčinit i destrukci kotouče. 

Obrázek převzat z automobilovedily24.cz

Jaké brzdové destičky na vůz ŠKODA

Když zjistíme nadměrné opotřebení brzdových destiček, je důležité vybrat ty správné. Výrobci doporučují originální náhradní díly, ale na výběr máme i nabídku od dalších výrobců specializujících se na brzdové systémy. K těm  renomovaným patří např. Ferodo, Brembo, TRW, Zimmermann, ATE, Valeo, Febi Bilstein a řada dalších. Většinou se prodávají celé sady, kde nalezneme destičky, plíšky a šrouby držící třmen.

Na vozech ŠKODA si šikovný řidič může destičky koupit a vyměnit sám. Zakoupené brzdové destičky měníme zásadně vždy na obou stranách nápravy, aby při jízdě byl brzdný účinek obou kol stejný. Prvním postupem je vyheverování vozidla a řádné zajištění, aby nám při montáži nespadlo. Následně sundáme kolo a dostaneme se k samotným brzdám. Je dobré předem si připravit čistič brzd ve spreji.

Samotná montáž

Povolíme a vyšroubujeme dva šrouby, které drží brzdový třmen. Ten následně sundáme a vyjmeme opotřebené brzdové destičky. Nyní přichází na řadu očištění brzdového třmenu, tak i kotouče. Při této příležitosti prohlédneme samotný kotouč, zda není nadměrně opotřebovaný, nebo na něm nejsou praskliny. 

Dalším krokem je zatlačení pístků třmenu (tlačení + šroubování) a nasazení nových brzdových destiček. Při opětovné montáži třmenu je důležité řádně utáhnout upevňovací šrouby. Některé destičky mají i čidlo opotřebení, tak ho nesmíme zapomenout připojit. Posledním krokem je našlapání brzdy a nasazení kol.