› Polská posádka Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak jedoucí s vozem ŠKODA FABIA Rally2 evo oslavila druhé vítězství ve své kategorii v řadě
› Mistři Evropy z roku 2019 Chris Ingram/Ross Whittock (ŠKODA FABIA Rally2 evo) zaznamenali v kategorii WRC3 své první umístění na stupních vítězů
› Marco Bulacia/Marcelo Der Ohannesian (BOL/RA) s vozem ŠKODA FABIA Rally2 evo dojeli v kategorii WRC2 na šestém místě
› Andreas Mikkelsen (N) z týmu Toksport WRT podporovaným ŠKODA Motorsport je stále v průběžném vedení kategorie WRC2

ŠKODA FABIA Rally2 evo

Dvě zákaznické posádky ŠKODA Motorsport v kategorii WRC3 skončily v Portugalské rallye, která byla čtvrtým kolem FIA Mistrovství světa (20.–23. května 2021), na stupních vítězů. Posádka Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak (PL/PL) oslavila druhé vítězství ve své kategorii v řadě. Mistři Evropy z roku 2019 Chris Ingram/Ross Whittock (GB/GB) dojeli s vozem ŠKODA FABIA Rally2 evo po 20 rychlostních zkouškách a 337,51 měřených kilometrech na třetím místě v kategorii WRC3. Marco Bulacia/Marcelo Der Ohannesian (BOL/RA), jedoucí v týmu Toksport WRT za podpory ŠKODA Motorsport, vybojovali cenné body do celkového hodnocení jezdců i týmů v kategorii WRC2.

Podle očekávání byla Portugalská rallye mimořádně napínavá nejen celkově, ale také v kategorii WRC3. Emil Lindholm/Reeta Hämäläinen z týmu Toksport WRT podporovaným ŠKODA Motorsport s vozem ŠKODA FABIA Rally2 evo během první etapy krátce vedli, nicméně zbrzdila je dvojice defektů. V dalších několika rychlostních zkouškách Kajetan Kajetanowicz se spolujezdcem Maciejem Szczepaniakem pronásledovali prozatímní vedoucí posádku kategorie WRC3 ve složení Yohan Rossel/Alexandre Coria z Francie. Do vedení v kategorii WRC3 se polská posádka dostala v sobotu ráno, avšak hodiny Kajetanowicze posunuly opět zpátky. Na konci druhé etapy dělily polskou posádku od vedoucích Francouzů pouhé 3,0 sekundy. Na třetí pozici s vozem ŠKODA FABIA Rally2 evo v týmu SXM Competition jedoucí mistři Evropy z roku 2019, Chris Ingram se spolujezdcem Rossem Whittockem, ztráceli téměř minutu,

Bylo jasné, že Kajetan Kajetanowicz se nechtěl s druhým místem v kategorii WRC3 smířit. První nedělní rychlostní zkoušku zahájil vítězstvím, následovaný Chrisem Ingramem, a přiblížil se tím Yohanu Rosselovi. Následně se Kajetanowicz se spolujezdcem Szczepaniakem dostali před něj, první místo v kategorii WRC3 si udrželi až do konce a zopakovali svůj výsledek z předchozí Chorvatské rallye. Těmito výsledky se Kajetanowicz posunul na druhé místo v celkovém hodnocení kategorie WRC3. Ingram/Whittock dojeli v Portugalsku v kategorii WRC3 vůbec poprvé na stupních vítězů, když skončili na třetím místě. Emil Lindholm/Reeta Hämäläinen dokončili Portugalskou rallye nejrychlejším časem v kategorii WRC3 na závěrečné Powerstage.

Vedoucí posádka celkového pořadí kategorie WRC2, Andreas Mikkelsen/Ola Fløene, jedoucí v týmu Toksport WRT za podpory ŠKODA Motorsport, se Portugalské rallye z důvodu Mikkelsenova pozitivního testu na COVID-19 nezúčastnila. Jejich týmoví kolegové Marco Bulacia (BOL) a spolujezdec Marcelo Der Ohannesian (RA) zajeli solidní výsledek. Mladí Jihoameričané dojeli ve své kategorii s vozem ŠKODA FABIA Rally2 evo na šestém místě.

Další kolo FIA Mistrovství světa zavede týmy na Sardinii, kde se pojede Italská rallye (3.–6. června). Očekává se, že se na start vrátí posádka Andreas Mikkelsen/Fløene, protože Mikkelsen již bude uzdravený z nemoci COVID-19 a bude mu start dovolen příslušnými autoritami.

Celkové výsledky Portugalské rallye (WRC2)

  1. Lappi/Ferm (FIN/FIN), VW Polo GTI, 3.48:03,4 h
  2. Suninen/Markkula (FIN/FIN), Ford Fiesta Rally2 Mk2, +1:42,8 min
  3. Østberg/Eriksen (N/N), Citroën C3 Rally2, +2:24,3 min
  4. Gryazin/Aleksandrov (RAF/RAF), VW Polo GTI, +2:58,6 min
  5. Solberg/Johnston (S/IRL), Hyundai i20, +3:13,5 min
  6. Bulacia/Der Ohannesian (BOL/RA), ŠKODA FABIA Rally2 evo, +4:41.6 min

Pořadí ve FIA Mistrovství světa v rallye, WRC2/jezdec (po 4. kole)

  1. Andreas Mikkelsen (N), ŠKODA FABIA Rally2 evo, 68 bodů
  2. Esapekka Lappi (FIN), VW Polo GTI, 59 bodů
  3. Marco Bulacia (BOL), ŠKODA FABIA Rally2 evo, 45 bodů

Celkové výsledky Portugalské rallye (WRC3)

  1. Kajetanowicz/Szczepaniak (PL/PL), ŠKODA FABIA Rally2 evo, 3.52:49,7 h
  2. Rossel/Coria (F/F), Citroën C3 Rally2, +5,6 s
  3. Ingram/Whittock (GB/GB), ŠKODA FABIA Rally2 evo, +55,3 s
  4. Ciamin/Roche (F/F), Citroën C3 Rally2, +1:31,5 min
  5. Josh McErlean/Keaton Williams (IRL/GB), Hyundai i20, + 4:10,8 min
  6. Fabrizio Zaldivar/Carlos del Barrio (PY/E), ŠKODA FABIA Rally2 evo, +5:07,7 min

Pořadí ve FIA Mistrovsví světa v rallye, WRC3/jezdec (po 4. kole)

  1. Yohan Rossel (F), Citroën C3 Rally2, 70 bodů
  2. Kajetan Kajetanowicz (PL), ŠKODA FABIA Rally2 evo, 56 bodů
  3. Nicolas Ciamin (F), Citroën C3 Rally2, 49 bodů

Číslo dne: 5,6

Posádka vozu ŠKODA FABIA Rally2 evo Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak z Polska a Yohan Rossel/Alexandre Coria se během celé rallye několikrát vyměnili ve vedení kategorie WRC3. Kajetanowicz/Szczepaniak nakonec své francouzské soupeře překonali o 5,6 sekundy.

Kalendář FIA Mistrovství světa v rallye pro rok 2021:

Rallye Monte-Carlo 21.–24. ledna
Finská Arctic rallye 26.–28. února
Chorvatská rallye 22.–25. dubna
Portugalská rallye 20.–23. května

Italská rallye (Sardinie) 3.–6. června
Safari rallye (Keňa) 24.–27. června
Estonská rallye 15.–18. července
Belgická rallye 13.–15. srpna
Acropolis rallye (Řecko) 9.–12. září
Finská rallye 30. září–3. října
Španělská rallye 14.–17. října
Japonská rallye 11.–14. listopadu