11 soukromých společností a 3 univerzity se podílí na menším projektu, který by měl zahrnovat přibližně kilometrový úsek silnice se zabudovanou bezdrátovou nabíječkou. Na jejím vybudování se skupina dohodla před pár dny.

Jeď a nabíjej

Mělo by se jednat o vůbec první italskou silnici s bezdrátovým nabíjením. Ponese název Arena del Futuro, tedy Aréna budoucnosti a bude se jednat o speciální úsek silnice o délce přibližně 1,050 metrů, který vyroste na italské dálnici A35 nedaleko Milána, kousek od sjezdu Chiari Ovest.

Nabíječka by měla tvořit úsek o délce cca 1,3035 metrů a napájena by měla být jedním megawattem elektrické energie. Díky technologiím dodaným společností ElectReon by mělo být možné vůz nabíjet jak během zastavení na tomto úseku, tak i pro jeho průjezdu. Arena del Futuro totiž bude uzavřenou oblastí, která bude součástí dálnice, ale bude od ní oddělená.

Celý areál by se měl v budoucnu stát místem, kde se bude experimentovat s dalším uplatněním moderních technologií v automobilovém provozu. Hovoří se o internetu věcí, či 5G technologiích a dalších novinkách, které by mohli napomoci ke zlepšení plynulosti provozu a vyšší bezpečnosti na silnicích.

Součástí výzkumu by mělo být také zkoumání povrchu silnice, respektive jeho vlivu na přenos elektrické energie mezi nabíječkou a vozem podporujícím bezkontaktní nabíjení. Cílem je totiž optimalizovat technologie tak, aby bylo jejich zavádění v praxi co nejjednodušší.

Na projektu se přitom celkově podílí 14 subjektů z různých sektorů. Od automobilek, přes technologické společnosti až po experty z univerzitní půdy. Jedná se přitom o celkem velká jména jako ABB, Iveco a další.

Prozatím není jasné, jak dlouho projekt potrvá a jaké konkrétní stroje budou moci silnici využívat. Podle dostupných údajů by ale měla v následujících měsících probíhat studie. Technologii by nejspíše mohly využívat autobusy Iveco či osobní vozy z produkce koncernu Stellantis.