› Marco Bulacia/Marcelo Der Ohannesian (BOL/RA) z týmu Toksport WRT podporovaným ŠKODA Motorsport přivezli svůj vůz ŠKODA FABIA Rally2 evo v kategorii WRC2 do cíle na třetím místě
› Pepe Lopéz a spolujezdec Diego Vallejo (ŠKODA FABIA Rally2 evo) z Rally Team Spain obsadili při své druhé účasti v rámci kategorie WRC3 druhé místo v této kategorii
› Andreas Mikkelsen/Ola Fløene (N/N) museli po převrácení svého vozu ŠKODA FABIA Rally2 evo odstoupit, ale stále vedou celkovou klasifikaci kategorie WRC2

ŠKODA FABIA Rally2 evo

Dvě zákaznické posádky týmu ŠKODA Motorsport dojely na Italské rallye na Sardinii (3.–6. června 2021), páté soutěži FIA Mistrovství světa v rallye, v kategoriích WRC2 a WRC3 na stupních vítězů. Marco Bulacia/Marcelo Der Ohannesian (BOL/RA) z týmu Toksport WRT obsadili v kategorii WRC2 třetí místo. Po 20 rychlostních zkouškách o celkové délce 303,10 km přivezli Pepe Lopéz a jeho spolujezdec Diego Valleja ze španělského Rally Team Spain svůj vůz ŠKODA FABIA Rally2 evo na druhém místě v kategorii WRC3.

Druhá šotolinová rallye sezony 2021 přinesla spoustu napětí nejen v celkové klasifikaci, ale i v kategoriích WRC2 a WRC3. Rychlostní zkoušky byly většinou velmi rozbité a kamenité, ale překvapily také četnými průjezdy vodou. Celkově podmínky vyžadovaly od posádek promyšlenou taktiku. Marco Bulacia/Marcelo Der Ohannesian (BOL/RA) z týmu Toksport WRT skončili v kategorii WRC2 na třetím místě, a to poté, co se jim podařilo pokračovat v jízdě po převrácení přes střechu během poslední etapy. „Bylo to velmi rychlé převrácení. Bylo to jen jednou a ihned jsme pokračovali dál,“ vysvětlil poté, co v cíli 18. rychlostní zkoušky ztratil na nejrychlejší čas v dané kategorii jen 4,9 sekundy. Bez většího poškození svého vozu zvládli Bulacia/Der Ohannesian zbývající rychlostní zkoušky a do cíle v kategorii WRC2 dojeli na třetím místě.

Pro dvojici Andreas Mikkelsen/Ola Fløene rallye skončila po čtyřech rychlostních zkouškách. Svůj převrácený vůz ŠKODA FABIA Rally2 evo dostali Norové s pomocí diváků zpět na kola a zvládli dojet do servisu. Při bližší prohlídce však bylo zjištěno strukturální poškození ochranného rámu vozu. Z bezpečnostních důvodů se tým rozhodl odstoupit. Navzdory tomuto neúspěchu Andreas Mikkelsen stále vede celkové pořadí jezdců v kategorii WRC2.

Kajetan Kajetanowicz se spolujezdcem Maciejem Szczepaniakem, kteří na Sardinii přijeli po vítězstvích v kategorii WRC3 v Chorvatsku a Portugalsku, od začátku bojovali se svými tradičními rivaly Yohanem Rosselem/Alexandrem Coriou. Na poslední páteční rychlostní zkoušce však polská posádka s vozem ŠKODA FABIA Rally2 evo týmu RaceSeven sjela do příkopu. „Vůz nebyl vůbec poškozen. Bohužel ale v okolí nebyli žádní diváci, kteří by nás vytlačili zpět na trať,“ vysvětlil Kajetanowicz. Dvojice Kajetanowicz/Szczepaniak se po restartu do soutěže vrátila v sobotu. Jednu rychlostní zkoušku po druhé stoupali výsledkovou listinou. Na závěrečné Powerstage zajeli v kategorii WRC3 druhý nejrychlejší čas. Nakonec si za osmé místo do celkového hodnocení kategorie WRC3 odvezli osm mistrovských bodů.

Pepe Lopéz (E) se spolujezdcem Diegem Vallejou (E) zahájili svůj teprve druhý start v kategorii WRC3 razantně. Po páté rychlostní zkoušce se posádka jedoucí s vozem ŠKODA FABIA Rally2 evo týmu Rally Team Spain ujala vedení v kategorii WRC3. Přestože brzy ztratila první místo, dokázala se po zbytek rallye vyhnout problémům. Na stupně vítězů kategorie WRC3 nakonec Pepe Lopéz a Diego Vallejo vystoupili jako druzí. Dobré výsledky soukromých posádek jedoucích s vozem ŠKODA FABIA Rally2 evo v kategorii WRC3 doplnili Fabrizio Zaldivar/Carlos del Barrio (RY/E) na čtvrtém a Emilio Fernández/Ruben Garcia (RCH/RA) na pátém místě. Enrico Brazzoli/Danilo Fappani (I/I) s dalším soukromým vozem ŠKODA FABIA Rally2 evo skončili v kategorii WRC2 na pátém místě.

Dalším kolem v kalendáři FIA Mistrovství světa v rallye je jedna z klasických soutěží – Safari Rallye v Keni (24.–27. června 2021). Epická východoafrická soutěž se vrací do WRC po téměř 20 letech. Po startu v Nairobi, hlavním městě Keni, se posádky vydají na vyčerpávající šotolinové rychlostní zkoušky v údolí Rift.

Celkové výsledky Italské rallye na Sardinii (WRC2)

  1. Huttunen/Lukka (FIN/FIN), Hyundai i20 R5, +3.28:58,1 h
  2. Østberg/Eriksen (N/N), Citroën C3 Rally2, +7,5 s
  3. Bulacia/Der Ohannesian (BOL/RA), ŠKODA FABIA Rally2 evo, +2:02,9 min
  4. Prokop/Jůrka (CZ/CZ), Ford Fiesta Rally2, +7:53,4 min
  5. Brazzoli/Fappani (I/I), ŠKODA FABIA Rally2 evo, +28:51,5 min

Pořadí ve FIA Mistrovsví světa v rallye, WRC2/jezdec (po 5. kole)

  1. Andreas Mikkelsen (N), ŠKODA FABIA Rally2 evo, 68 bodů
  2. Mads Østberg (N), Citroën C3 Rally2, 66 bodů
  3. Marco Bulacia (BOL), ŠKODA FABIA Rally2 evo, 63 bodů

Celkové výsledky Italské rallye na Sardinii (WRC3)

  1. Rossel/Coria (F/F), Citroën C3 Rally2, 3.30:04,1 h
  2. Lopéz/Vallejo (E/E), ŠKODA FABIA Rally2 evo, +26,0 s
  3. Solans/Sanjuan (E/E), Citroën C3 Rally2, +48,6 s
  4. Zaldivar/Del Barrio (PY/E), ŠKODA FABIA Rally2 evo, +4:46,4 min
  5. Fernández/Garcia (RCH/RA), ŠKODA FABIA Rally2 evo, +6:35,7 min
    ….
  6. Kajetanowicz/Szczepaniak (PL/PL), ŠKODA FABIA Rally2 evo, +10:29,9 min

Pořadí ve FIA Mistrovsví světa v rallye, WRC3/jezdec (po 5. kole)

  1. Yohan Rossel (F), Citroën C3 Rally2, 98 bodů
  2. Kajetan Kajetanowicz (PL), ŠKODA FABIA Rally2 evo, 64 bodů
  3. Nicolas Ciamin (F), Citroën C3 Rally2, 57 bodů

Číslo dne: 4,9

Přestože se Marco Bulacia/Marcelo Der Ohannesian (BOL/ARG) se svým vozem ŠKODA FABIA Rally2 evo v 18. rychlostní zkoušce převrátili přes střechu, na nejrychlejší čas v kategorii WRC2 jim chybělo jen 4,9 sekundy.

Kalendář FIA Mistrovství světa v rallye pro rok 2021:

Soutěž/Datum
Rallye Monte-Carlo 21.–24. ledna
Finská Arctic rallye 26.–28. února
Chorvatská rallye 22.–25. dubna
Portugalská rallye 20.–23. května
Italská rallye (Sardinie) 3.–6. června

Safari rallye (Keňa) 24.–27. června
Estonská rallye 15.–18. července
Belgická rallye 13.–15. srpna
Acropolis rallye (Řecko) 9.–12. září
Finská rallye 30. září–3. října
Španělská rallye 14.–17. října
Japonská rallye 11.–14. listopadu