› Norská posádka vozu ŠKODA FABIA Rally2 evo Andreas Mikkelsen/Ola Fløene (Toksport WRT) dokončila úvodní kolo FIA Mistrovství Evropy v rallye 2021 na celkově druhém místě
› Místní posádka Mikołaj Marczyk/Szymon Gospodarczyk dojela s vozem ŠKODA FABIA Rally2 evo týmu Orlen na třetím místě
› Polská rallye, součást FIA Mistrovství Evropy, zažila vynikající výkony soukromých posádek s vozy ŠKODA FABIA, sedm z nich skončilo v první desítce

ŠKODA FABIA Rally2 evo

Prach, šotolina, vysoká rychlost a vysoké teploty – to byly ingredience ORLEN Rally Poland (18.–20. června 2021), která zahájila letošní sezónu FIA Mistrovství Evropy v rallye (ERC). Norská dvojice Andreas Mikkelsen/Ola Fløene si zachovala chladnou hlavu a s vozem ŠKODA FABIA Rally2 evo, který provozuje tým Toksport WRT, si dojela pro skvělé celkově druhé místo.

Soutěž na náročných vysokorychlostních šotolinových tratích Polské rallye, kde teploty dosahovaly až 35 stupňů Celsia, byla náročnou zkouškou pro posádky i jejich stroje. Zahajovací podnik FIA Mistrovství Evropy v rallye (ERC) oslavil 100. výročí impozantním počtem 72 přihlášených posádek, z nichž 15 startovalo s vozy ŠKODA FABIA. Hned od začátku bojovali o pozice na stupních vítězů Norové Andreas Mikkelsen a Ola Fløene s vozem ŠKODA FABIA Rally2 evo provozovaným týmem Toksport WRT. „I když jsem udělal pár chyb a ztratil několik sekund, celkově bylo vše OK,“ komentoval Mikkelsen první polovinu sobotní etapy. Celkově zvolil vítěz Polské rallye z roku 2016, kdy tento podnik byl součástí FIA Mistrovství světa (WRC), po nehodě na posledním podniku WRC v Itálii opatrnější přístup.

Během druhého průjezdu ranních zkoušek byly na šotolinových úsecích vyjeté hluboké koleje a Mikkelsen se snažil dbát na své pneumatiky. Taktika mu vyšla, bezchybnou jízdou se do konce sobotní etapy vyšplhal na druhé místo v celkovém pořadí.

Andreas Mikkelsen v neděli vyhrál dvě rychlostní zkoušky a byl celkově nejrychlejším jezdcem druhé etapy rallye. Výrazně snížil ztrátu na pozdějšího vítěze Lukyanuka a nakonec se spokojil s bezpečným druhým místem. Při výstupu na stupně vítězů ve Varšavě byl Nor samý úsměv. „Naše ŠKODA FABIA Rally2 evo opět dokázala, jak rychle se s ní dá jezdit i na náročných šotolinových cestách. Musím poděkovat celému týmu Toksport WRT za to, že mi poskytl tak skvělý rallyový vůz,“ uzavřel.

Na stupně vítězů vystoupila také oblíbená místní posádka Mikołaj Marczyk/Szymon Gospodarczyk jedoucí s vozem ŠKODA FABIA Rally2 evo týmu Orlen, která dojela na třetím místě. Nils Solans (ESP), juniorský FIA mistr světa v rallye z roku 2017, navigovaný spolujezdcem Marcem Martím (ESP), vítězem soutěže WRC, dovezl jeden z vozů ŠKODA FABIA Rally2 evo španělského týmu Rally Team Spain na čtvrtém místě. Několikanásobní mistři Maďarska Norbert Herczig/Ramón Ferencz z týmu ŠKODA Rally Team Hungaria obsadili páté místo. Celkem se v první desítce umístilo sedm posádek s vozy ŠKODA FABIA.

Výsledky Polské rallye

  1. Lukyanuk/Arnautov (RUS/RUS), Citroën C3 Rally2, 1.48:31,3 h
  2. Mikkelsen/ Fløene (N/N), ŠKODA FABIA Rally2 evo, +18,4 s
  3. Marczyk/Gospodarczyk (PL/PL), ŠKODA FABIA Rally2 evo, +1:54,7 min
  4. Solans/Martí (ESP/ESP), ŠKODA FABIA Rally2 evo, +3:06,2 min
  5. Herczig/Ferencz (H/H), ŠKODA FABIA Rally2 evo, +3:44,8 min
  6. Llarena/Fernández (ESP/ESP), ŠKODA FABIA Rally2 evo, +3:46,5 min

Číslo rallye: 7

Sedm posádek s vozy ŠKODA FABIA Rally2 evo se na Polské rallye, úvodním podniku FIA Mistrovství Evropy v rallye 2021, dostalo do první desítky.

Kalendář FIA Mistrovství Evropy v rallye pro rok 2021:

Polská rallye 18.–20. června
Rally Liepāja (Litva) 1.–3. července
Rally Roma di Capitale (Itálie) 23.–25. července
Barum Czech Rally Zlín 27.–29. srpna
Azores Rallye (Portugalsko) 16.–19. září
Rally Serras de Fafe e Felgueiras (Portugalsko) 1.–3. října
Maďarská rallye 22.–24. října
Rally Islas Canarias (Spain) 18.–20. listopadu