Chtěli byste elektromobil? Mnoho lidí po něm touží, některým brání v pořízení vysoká cena, jiné zase odrazuje skutečnost, že není dostatek dobíjecích stanic. Přes jejich popularitu v médiích si elektrická vozidla (EV) nezískala stejnou pozici na nákupních seznamech jako vozidla na benzín. I při stabilním a výrazném růstu prodeje v posledních letech tvoří elektromobily stále jednociferné procento prodaných vozidel ve většině zemí světa. Nová studie společnosti však Ernst & Young LLP (EY) vidí výrazný posun v ne tak vzdálená budoucnost.

Prodej EV se výrazně zvýší do roku 2033

Poradenská společnost zveřejnila novou studii, která zjistila, že elektromobily překonají své protějšky spalující fosilní paliva během příštích 12 let. V Evropě a Číně, kde již nějakou dobu existují předpisy na ochranu životního prostředí a omezení výroby nových vozidel, EY očekává, že v čele poptávky budou elektromobily nejrychleji. EY ve své studii předpovídá, že elektromobily budou nejprodávanějšími vozidly v Evropě do roku 2028 a v Číně do roku 2033.

Ve Spojených státech čelí elektromobily strmějšímu kopci. Zde EY očekává, že potrvá do roku 2036, než elektrická vozidla předběhnou prodej ostatních automobilů. To je částečně způsobeno uvolněním předpisů týkajících se spotřeby paliva, ke kterému došlo v posledních letech a které podpořilo prodej vozidel se spalovacími motory. EY však očekává, že rozhodný posun v opačném směru ze strany Bidenovy administrativy urychlí růst EV. Administrativa navrhla miliardové výdaje na podporu tohoto růstu a krok prezidenta Bidena k opětovnému připojení se k Pařížské dohodě o klimatu je známkou toho, že se příliv a odliv obrací ve prospěch EV.

Do roku 2045 modely EY předpovídají, že jiná než EV budou tvořit méně než jedno procento světového automobilového trhu. Randy Miller, přední světový lídr v oblasti výroby a mobility v EY, oceňuje přitažlivost nových modelů, které tlačí spotřebitele na cestu k elektromobilům. Kromě toho poznamenává, že atraktivní nové modely a vládní pobídky hrají významnou roli v předpovědi EY o nadvládě EV.