Nedávno vytvořený automobilový gigant Stellantis je nejnovější z dlouhé řady výrobců automobilů, kteří se v nadcházejících letech zavázali k elektrifikaci. Rodina automobilových značek (včetně Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Jeep, Ram a dalších) se zavázala k výrobě několika nových elektrifikovaných modelů do roku 2025 a podle zpráv společnosti významně rozšíří svůj dodavatelský řetězec a vývojové úsilí na podporu tohoto cíle.

Vysoké investice do vývoje

Stellantis plánuje do roku 2025 investovat více než 30 miliard EUR do elektrifikace a softwaru. Automobilový gigant říká, že do roku 2030 se zaměří na více než 70 procent svých prodejů v Evropě a 40 procent ve Spojených státech na nízkoemisní vozidla. Plán zahrnuje také zavedení technologie polovodičových baterií, které se má uskutečnit v roce 2026. Stellantis neočekává, že by investice narušila její postavení jednoho z nejúčinnějších podniků automobilového průmyslu z hlediska výdajů a příjmů.

Na cestě k tomuto cíli společnost plánuje zahrnout strategii získávání baterií, která zajistí kapacitu více než 130 gigawatthodin do roku 2025 a více než 260 GWh do roku 2030. Stellantis říká, že její cíl bude podporován pěti „gigafaktory“ v celé Evropě a Severní Americe. Společnost navíc v obou regionech podepsala memoranda o porozumění se dvěma lithium-geotermálními solnými procesními partnery, aby zajistila stabilní dodávky životně důležitého materiálu.

Snížení nákladů na baterie

Rozsah operací společnosti Stellantis jí také pomůže snížit náklady na baterie, říká společnost. Automobilka se zaměřuje na snížení nákladů na baterie o více než 40 procent od roku 2020 do roku 2024 a o dalších 20 procent do roku 2030.

14 značek s plně elektrickými vozidly

V rámci oznámení o elektrifikaci Stellantis poznamenal, že všech 14 jejích globálních automobilových značek bude nabízet plně elektrická vozidla. Jeep a Dodge udělali velké vlny související s vlastními oznámeními. Po vydání svého plug-in hybridního terénního SUV Wrangler 4xe Jeep škádlil modelem 2022 Grand Cherokee 4xe. Model se připojuje k Grand Cherokee sestavě při vstupu do své páté generace. Dodge ve svém oznámení stanovil plány na plně elektrický americký muscle vůz. Říkajíc tomu „americký eMuscle“, řekl generální ředitel společnosti Tim Kuniskis, že inženýři Dodge věří, že dosahují hranic toho, co mohou spalovací motory dělat. “Vědí, že víme, že elektrické motory nám mohou dát více, a pokud víme o technologii, která může poskytnout našim zákazníkům výhodu, máme povinnost ji přijmout,” uvedl Kuniskis.

Stojí za zmínku, že plány společnosti Stellantis se mírně liší od plánů jiných výrobců automobilů. Například General Motors říká, že plánuje nabízet plně elektrická vozidla pouze do roku 2035. Plány načrtnuté Stellantisem zahrnují desítky nových plně elektrických a plug-in hybridních modelů ve Spojených státech a Evropě, ale nedokáží se plně zavázat k úplné elektrifikaci.