Prvním SUV-kupé značky Volkswagen na evropském trhu je Taigo, crossover se šikmou střechou, který úzce souvisí s Polo a T-Cross. Taigo se již rok prodává jako Nivus v Jižní Americe a na naše břehy dorazí téměř beze změny, kromě řady vylepšení, jejichž cílem je uvést jej do souladu s řadou značky. Modely evropského trhu budou postaveny ve španělské Pamploně společně se sourozenci sdílejícími platformu MQB-A0.

Specifikace vozu

Taigo je s délkou 4266 mm, výškou 1494 mm a šířkou 1757 mm co do velikosti srovnatelné s nejprodávanějším modelem Nissan Juke, přičemž jeho rozvor 2566 mm se téměř přesně shoduje s rozvorem Polo a T-Cross. S objemem zavazadlového prostoru 438 litrů se zavazadlový prostor ve srovnání s T-Cross s rovnějším opěradlem zmenšuje jen stěží.

Taigo se označuje jako trendový crossover s výkonným, sportovním vzhledem. Mezi klíčové odlišnosti modelu T-Cross patří linie střechy, která se svažuje směrem k jemnému spojleru vzadu, nový vzhled přední části se standardními LED světlomety, kontrastním obložením podběhů kol a prodlouženým zadním převisem.

Uvnitř se Taigo silně podobá na T-Cross a nedávno aktualizované Polo. Standardní sada obsahuje multifunkční volant, centrální dotykovou obrazovku s nejnovějším softwarem infotainmentu Volkswagen MIB3 a plně digitální měřicí přístroj.

Dotykové ovládání klimatizace (jako výbava Golfu, Tiguanu a ID 3) je volitelnou výbavou, stejně jako balíček IQ.Drive, který kromě toho přináší řadu pomocných funkcí řidiče, včetně prediktivního tempomatu a asistence při udržování v jízdním pruhu.

Taigo je výhradně poháněno vpředu a na benzín. Od uvedení na trh jsou k dispozici dva motory: přeplňovaný tříválec o výkonu 94 koní nebo 109 koní a čtyřválec o výkonu 148 koní.

V závislosti na specifikovaném motoru je Taigo dodáváno s pětistupňovou nebo šestistupňovou manuální převodovkou nebo sedmistupňovou dvouspojkovou automatickou převodovkou (DSG).