› Belgie se osmým podnikem FIA Mistrovství světa v rallye připojuje k hostitelským zemím WRC 
› Na domácí půdě patří jezdci Adrian Fernémont, Sébastien Bedoret a Ghislain de Mevius s vozy ŠKODA k favoritům na vítězství v kategorii WRC3 
› ŠKODA je s deseti přihlášenými vozy nejoblíbenější značkou v kategorii WRC3, v níž pojede 19 posádek
› ŠKODA Belgie je jedním z hlavních sponzorů rallye s bohatou tradicí, která se koná v západních Flandrech 

ŠKODA Fabia Rally2

Renties Ypres Rally Belgium (13.–15. srpna 2021) je historicky první návštěvou FIA Mistrovství světa v rallye (WRC) v této zemi. V kategorii WRC3 vyhrazené pro soukromé posádky usilují místní jezdci jako Adrian Fernémont, Sébastien Bedoret a Ghislain de Mevius o umístění na stupních vítězů.

Belgie poprvé hostí jedno z kol FIA Mistrovství světa v rallye. ŠKODA Belgie využila příležitosti podpořit tuto soutěž jako jeden z hlavních sponzorů. Ne náhodou má česká značka silné zastoupení i mezi vozy skupiny Rally2. Jen v kategorii WRC3 pojede z celkem 19 posádek deset s rallyovou verzí vozu ŠKODA FABIA. Mezi nimi jsou silné domácí posádky, které chtějí využít šance, kdy mohou v domácí soutěži zazářit na světové úrovni WRC.

Početnou skupinu belgických jezdců značky ŠKODA povedou Adrian Fernémont, Sébastien Bedoret a Ghislain de Mevius. Fernémont si s vozem ŠKODA FABIA týmu Ecurie New Racing dojel pro titul v Mistrovství Belgie v roce 2019. Bedoret v témže roce s podobným vozem skončil třetí. Protože bylo loňské Mistrovství Belgie z důvodu pandemie covid-19 zkráceno pouze na dvě soutěže, započítává se do něj i letošní podnik WRC v obci Ypres. V úvodní rallye sezóny, South Belgium Rally, dojely vozy ŠKODA na prvních dvou místech – zvítězil Ghislain de Mevius z týmu Icepol Racing před Adrianem Fernémontem.

Posádky bojující v kategoriích WRC2 a WRC3 si do celkového hodnocení mohou připsat pouze šest výsledků z dvanácti letošních soutěží WRC. Proto si pravidelní účastníci v kategorii WRC2, Andreas Mikkelsen (N) a Marco Bulacia (BOL) z týmu Toksport WRT podporovaného ŠKODA Motorsport, stejně jako soukromý jezdec značky ŠKODA a druhý v kategorii WRC3 Kajetan Kajetanowicz (PL), dávají plánovanou přestávku. Nejvýše postavenou posádkou ŠKODA na seznamu přihlášených vozů kategorie WRC3 jsou Pepe López a spolujezdec Borja Odriozola ze španělského týmu Rally Team Spain, kteří jsou aktuálně pátí v celkovém pořadí své kategorie.

Belgická rallye se jede na úzkých a hrbolatých asfaltových silnicích a polních cestách lemovaných odvodňovacími příkopy a telegrafními sloupy, které vyžadují přesnou závodní stopu. Rychlé úseky a změny rytmu s ostrými odbočkami zvyšují náročnost. Kvůli nadměrnému zkracování zatáček je asfalt často hojně pokrytý štěrkem a pískem, v případě deště dokonce blátem, což zvyšuje nepředvídatelnost rychlostních zkoušek. Rallye, která se pojede na 20 rychlostních zkouškách o celkové délce 310,92 kilometru, začíná v pátek (13. srpna). Servisní zóna bude umístěna v krásné středověké obci Ypres. Cíl přivítá vítěze v neděli (15. srpna) na legendárním závodním okruhu Spa-Francorchamps.

Věděli jste, že…

…soutěž byla dříve známá jako Ypres Rally, poprvé se jela v roce 1965, má velkou historii v národním šampionátu a až do roku 2016 byla součástí FIA Mistrovství Evropy v rallye?

…rallye, se současným oficiálním názvem Renties Ypres Rally Belgium, je letos poprvé součástí FIA Mistrovství světa v rallye (WRC)?

…Belgie se tak stala 35. zemí, která hostí rallye WRC?

…s jedenácti vítězstvími je rekordním vítězem Rally Ypres Belgičan Freddy Loix, který zde šestkrát zvítězil s vozem ŠKODA?

Celkové pořadí WRC2/jezdci (před Belgickou rallye)

1.     Andreas Mikkelsen (N), ŠKODA FABIA Rally2 evo, 98 bodů
2.     Mads Østberg (N), Citroën C3 Rally2, 87 bodů
3.     Marco Bulacia (BOL), ŠKODA FABIA Rally2 evo, 82 bodů

První 3 celkového pořadí WRC2/týmy (před Belgickou rallye)

1.     Toksport WRT (ŠKODA), 168 bodů
2.     M-Sport Ford World Rally Team, 131 bodů
3.     Movisport, 125 bodů

Celkové pořadí WRC3/jezdci (před Belgickou rallye)

1.     Yohan Rossel (F), Citroën C3 Rally2, 98 bodů
2.     Kajetan Kajetanowicz (PL), ŠKODA FABIA Rally2 evo, 82 bodů
3.     Nicolas Ciamin (F), Citroën C3 Rally2, 57 bodů
4.     Fabrizio Zaldivar (PY), ŠKODA FABIA Rally2 evo, 39 bodů
5.     Pepe López (E), ŠKODA FABIA Rally2 evo, 36 bodů

Kalendář FIA Mistrovství světa v rallye pro rok 2021:

Soutěž /Datum
Rallye Monte-Carlo 21.–24. ledna
Finská Arctic rallye 26.–28. února
Chorvatská rallye 22.–25. dubna
Portugalská rallye 20.–23. května
Italská rallye (Sardinie) 3.–6. června
Safari rallye (Keňa) 24.–27. června
Estonská rallye 15.–18. července

Belgická rallye 13.–15. srpna
Acropolis rallye (Řecko) 9.–12. září
Finská rallye 1.–3. října
Španělská rallye 14.–17. října
Japonská rallye 11.–14. listopadu