› Od pátku do neděle se v okolí Zlína uskuteční 50. ročník slavné Barumky, česká špička opět poměří své síly s evropskou konkurencí
› Do jubilejní Barum Czech Rally Zlín odstartuje 146 posádek, z nichž mnohé sází na soutěžní vozy ŠKODA
› ŠKODA Rally Park na náměstí Míru ve Zlíně láká na bohatý doprovodný program pro malé i velké fanoušky

ŠKODA FABIA Rally2 evo

Mistrovství ČR v automobilových soutěžích pokračuje o víkendu v okolí Zlína 50. ročníkem nejslavnější tuzemské soutěže. Barum Czech Rally Zlín 2021 slibuje dramatickou bitvu o domácí i evropské body. K největším favoritům na stupně vítězů patří aktuálně vedoucí dvojice českého šampionátu Jan Kopecký/Jan Hloušek s vozem ŠKODA FABIA Rally2 evo, ale o významné bodové příděly zabojují i ostatní posádky dealerských týmů ŠKODA.

Barum Czech Rally Zlín je i letos součástí mistrovství Evropy, a tak k domácím favoritům přibude silná zahraniční konkurence. Aktuálně vedoucí jezdec českého šampionátu a obhájce předloňského prvenství Jan Kopecký nastupuje se startovním číslem 6 a netají se vysokými ambicemi. „Chceme bojovat o vítězství, ale prioritou je pro nás zisk titulu mistrů republiky. Na startu bude kromě domácí špičky řada prioritních účastníků mistrovství Evropy, vyhrát tedy nebude snadné,“ říká Jan Kopecký a dodává, „K úspěchu povedou vyrovnané výkony bez chyb po celou dobu soutěže, jejíž délka převyšuje obvyklé parametry domácích podniků. Těšíme se na souboje se silnou konkurencí a doufáme, že si je užijí i diváci.“ Populární Barumka startuje v pátek 27. srpna večer atraktivní noční diváckou speciálkou v centru Zlína a po 15 rychlostních zkouškách skončí tamtéž v neděli 29. srpna po 17. hodině. Celková délka soutěže činí 790 km, z toho téměř 230 km připadá na měřené úseky. Na rozdíl od ostatních soutěží domácího kalendáře se v pátek dopoledne před shakedownem uskuteční kvalifikační zkouška, která určí startovní pořadí do 1. etapy.

Kromě posádky Kopecký/Hloušek reprezentující Agrotec ŠKODA Rally Team bude o přední příčky na ikonické české rally usilovat i řada dalších soutěžních speciálů ŠKODA FABIA startujících pod hlavičkami dealerských týmů.
S nejnovější specifikací ŠKODA FABIA Rally2 evo pojede Filip Mareš s Radovanem Buchou. Jejich vůz v barvách Laureta Auto ŠKODA Teamu poveze startovní číslo 10. S číslem 14 odstartuje Dominik Stříteský s Jiřím Hovorkou z týmu ACA ŠKODA Vančík Motorsport. Posádky zlínského Samohýl ŠKODA Teamu dostaly startovní čísla 16 (Miroslav Jakeš/Petr Machů) a 19 (Adam Březík/Ondřej Krajča). Věroslav Cvrček s Tomášek Prokorátem (Kontakt ŠKODA Team) a David Tomek s Markem Zemanem (Autokomplex Menčík ŠKODA Rally Team) se nepřihlásili mezi prioritní účastníky mistrovství Evropy, proto pojedou s relativně vysokými startovními čísly 63, resp. 65. Ze 146 přihlášených posádek je u 40 z nich uveden vůz ŠKODA. Nechybí mezi nimi ani zahraniční kandidáti na medailové pozice – především Nor Andreas Mikkelsen, ale i Španěl Efren Llarena, Polák Miko Marczyk nebo Maďar Norbert Herczig.

Nejen pro příznivce motorsportu bude od pátečního odpoledne do nedělního večera na náměstí Míru ve Zlíně otevřen ŠKODA Rally Park, který nabídne bohatý doprovodný program pro celou rodinu včetně občerstvení. K jeho hlavním atrakcím budou patřit rallysimulátory ŠKODA SimRide (2 dospělé a 2 dětské), na speciální dráze si potom zájemci budou moci zajezdit i s RC modely mladoboleslavského soutěžního speciálu. Na místě budou vystaveny nové automobily ŠKODA, které dodá zlínský autorizovaný obchodník Samohýl Motor, fungovat bude rovněž prodej dárkových předmětů ŠKODA se zaměřením na motorsport. O to, aby návštěvníci byli stále v obraze, se postará velkoplošná televize s aktuálními výsledky soutěže. Na své si přijdou také nejmenší fanoušci rallysportu, pro něž bude kromě 2 dětských rallysimulátorů přichystáno také malování na obličej, fotokoutek či zóna s plackovačem a omalovánkami.

Průběžné pořadí SONAX Mistrovství ČR 2021 před Barum Czech Rally Zlín:

1.     Jan Kopecký/Jan Hloušek (Agrotec ŠKODA Rally Team/ŠKODA FABIA Rally2 evo)                   218
2.     Filip Mareš/Radovan Bucha (Laureta Auto ŠKODA Team/ŠKODA FABIA Rally2 evo)                 167
3.     Jan Černý/Petr Černohorský (Louda Auto ŠKODA Racing Team/ŠKODA FABIA Rally2 evo)        139
4.     Dominik Stříteský/Jiří Hovorka (ACA ŠKODA Vančík Motorsport/ŠKODA FABIA Rally2)              132
5.     Václav Pech/Petr Uhel (EuroOil Team/Ford Focus WRC 06)                                                  78
6.     Miroslav Jakeš/Petr Machů (Samohýl ŠKODA Team/ŠKODA FABIA Rally2)                              72

Zajímavosti z dealerských týmů:

• Filip Mareš z Laureta Auto ŠKODA Teamu se v pauze mezi Rally Bohemia a Barum Rally naplno vrhnul do cyklistiky. S nově pořízeným horským kolem se dokonce postavil na start amatérského závodu Iron Dráb. Na trati v Českém ráji, kde na účastníky čekalo 5 km běhu ve skalách a 18 km jízdy na kole v náročném terénu, dojel na 10. místě.

• Miroslav Jakeš ze Samohýl ŠKODA Teamu před Barum Rally především relaxoval. Společně s přítelkyní vyrazili do oblíbeného Toskánska, kde podnikali pěší túry. Ihned po návratu na něj čekal jeho spolujezdec Petr Machů, s nímž v okolí Valašského Meziříčí absolvoval zhruba 50kilometrový test. U týmového speciálu ŠKODA FABIA Rally2 se zaměřili především na nastavení tlumičů.

• Jako vrchol tuzemské rallyové sezony bere tradiční Barumku i Adam Březík – druhý pilot zlínského Samohýl ŠKODA Teamu. Aby neriskoval zranění, vynechal dokonce i své oblíbené starty v seriálu Bikerally, kde se na horských kolech zdolávají lesní rychlostní zkoušky. Ze stejného důvodu musel jít stranou také endurový motocykl, na kterém Adam celý rok trénuje fyzickou kondici.

• Dominik Stříteský žije motorsportem doslova každý den. Po úspěšném vystoupení na Rally Bohemia 2021, kde s továrním speciálem ŠKODA FABIA Rally2 evo získal společně se svým novým spolujezdcem Jiřím Hovorkou druhé místo, se reprezentant týmu ACA ŠKODA Vančík Motorsport věnoval aktivitám v kartingu. Svěřencům, které trénuje, se daří. Karolína Vančíková (Easykart 100) i Tomáš Vančík (Easykart 60) jsou ve svých třídách na průběžných druhých místech.

• Věroslav Cvrček z turnovského Kontakt ŠKODA Teamu vyměnil kokpit speciálu Škoda Fabia Rally2 za kombajn
a pomáhal při žních. „Tyhle velké stroje mám rád. Až skončím se závoděním, možná se tomu začnu věnovat ještě více,“ doplnil jezdec, který stíhá kombinovat rally se závody do vrchu, v nichž startuje s vozem ŠKODA FABIA S2000.