Díky společnostem, jako je Monarch, se zemědělské stroje konečně probouzí. Nejnovější plně elektrický a autonomní traktor této společnosti by se mohl ukázat jako revoluční pro zemědělský průmysl.

A co víc, tento e-traktor nemohl přijít v lepší dobu. Zemědělci po celém světě bojují s nedostatkem pracovních sil, změnami klimatu, obavami o bezpečnost, zvyšováním povědomí zákazníků o udržitelnosti a dalšími syntetickými náklady, které jsou na ně kladeny prostřednictvím vládních předpisů.

Převrat mezi traktory

Monarch Tractor byl navržen tak, aby potenciálním kupcům jejich elektronických traktorů pomohl zmírnit co nejvíce těchto problémů. Podle společnosti Monarch to dělá „kombinací elektrifikace, automatizace, strojového učení a analýzy dat s cílem zlepšit stávající operace zemědělců, zvýšit produktivitu práce a bezpečnost a maximalizovat výnosy a snížit režijní náklady a emise“.

Společnost v současné době již zajistila několik stovek pracujících farem jako potenciálních kupců jejich nového e-vozidla. Tradiční traktory mají tendenci jezdit na naftu, která není pro životní prostředí nejlepším palivem. Čerpají také stejné množství emisí jako 14 průměrně velkých automobilů.

Mnoho předností

Monarch Tractor, který je 100% elektrický, má nulové emise z výfuku – na rozdíl od mnoha svých předchůdců. Díky extra úložnému prostoru může e-traktor fungovat jako druh čtyřkolky a fungovat jako ad hoc generátor energie v terénu. To jsou tři funkce za cenu jedné. Kromě toho je také velmi silný. Elektrické hnací ústrojí traktoru je schopno čerpat 40HP (30KW) nepřetržitého výkonu a krátkodobý špičkový výkon až 70HP (55KW) v malém prostoru pro víceúčelové použití.

Elektrický tahač Monarch je docela chytrý

Další zajímavou vlastností traktoru je jeho schopnost pracovat zcela autonomně. Integrací nejnovějších pokroků v autonomní technologii a softwaru lze traktor naprogramovat tak, aby na požádání vykonával řadu úkolů. Díky tomu je traktor potenciálně jedním z nejbezpečnějších na trhu. Mezi jeho bezpečnostní funkce patří mimo jiné prevence před nárazy a kolizemi, bezpečnost vývodového hřídele (PTO) a 360 ° kamery, které zajišťují hladký provoz a bezpečnost zaměstnanců ve dne i v noci.

Další fascinující vlastností Monarch Tractoru je jeho schopnost učit se pomocí integrované sady „Deep Learning and Sensing Suite“. Pomocí tohoto systému může traktor za provozu v terénu shromáždit až 240 GB dat denně. Traktor může tato data použít na jakékoli předem naprogramované pokyny zemědělce, aby pomohl upřesnit a zlepšit zemědělské postupy a poskytnout zemědělci aktuální informace o výnosech plodin.

Traktor lze dálkově ovládat pomocí smartphonu nebo osobního zařízení a uživatelé dostávají neustálé aktualizace, upozornění, zprávy o počasí, analytické zprávy a úložiště pro efektivnější plánování farmy. Společnost Monarch dosud za svůj inovativní traktor získala velkou chválu od zemědělců i odborníků z oboru.

Počáteční cena se pohybuje kolem hranice 50 000 dolarů a potenciální kupující si mohou rezervovat jednotku za pouhých 500 dolarů. Jednotky se začaly dodávat v únoru tohoto roku. Z hlediska udržitelnosti a logistiky nelze podcenit potenciální dopad tohoto traktoru na zemědělský průmysl. Monarchovi konkurenti budou nepochybně velmi pozorně sledovat postup tohoto převratného kusu zemědělské techniky.