Lotus oznámil plány na čtyři nové elektrické modely, včetně dvou SUV, čtyřdveřového kupé a sportovního vozu. To vše bude uvedeno na trh v příštích pěti letech. Tisková zpráva Lotusu uvedla, že první SUV s kódovým označením Type 132 bude uvedeno na trh v roce 2022. Čtyřdveřové kupé s kódovým označením Type 133 bude následovat v roce 2023. Druhé SUV (typ 134) a sportovní vůz (typ 135) budou debutovat v roce 2025, respektive 2026.

Elektrická budoucnost Lotusu

Lotus dříve řekl, že přejde na řadu všech EV, a tvrdí, že nedávno představený sportovní vůz Emira bude jeho posledním modelem s vnitřním spalováním. Jeho prvním sériovým elektromobilem bude hyperautomobil Evija s výkonem 1 973 koní, který by měl zahájit výrobu ještě letos a bude omezen na 130 kusů.

Společnost potvrdila vývoj několika platforem EV, včetně platformy Extreme pro Evija a platformy Evolution pro alespoň jedno SUV. Zdá se, že čtyři nové modely budou založeny na třetí platformě s názvem Premium. Je navržen tak, aby podporoval vozidla ve více tržních segmentech, s 92kW až 102kWh akumulátory a 800voltovou elektrickou architekturou, řekl Lotus.

Britská automobilka současně oznámila průlom pro sídlo nové divize Lotus Technology v čínském Wuhanu. Sídlo se plánuje otevřít v roce 2024 a nedaleká továrna se otevře později v tomto roce, uvedla společnost. Lotus bude také udržovat svá stávající zařízení ve Velké Británii.

Expanze do Číny je odrazem současné podpory Lotusu. Čínská automobilka Geely získala Lotus v roce 2017 a poskytovala stabilní financování nových modelů. Nová divize Lotus Technology navíc mezi investory počítá Li Bin, zakladatele čínské automobilky Nio. Nio je jedním z mála začínajících elektromobilů, které získaly trakci, ve své domovské zemi vykázaly slušný prodej a zavedly síť stanic pro výměnu baterií.