Opel nedávno odhalil elektrické miniauto Rocks-e a tento dvoumístný vůz začne nabízet od letošního podzimu. Ceny nebyly zveřejněny, ale měly by se přiblížit k 6 900 EUR (přibližně 175.000 Kč). Součástí rovnice jsou také nízkonákladové leasingy, přičemž Opel plánuje ocenit svůj pronájem podobně jako náklady na měsíční jízdenku na veřejnou dopravu.

Kvůli své malé velikosti mluvíme o autě, které měří 7,9 stop na délku, dosahuje rychlosti 45 km/h a má 5,5 kilowatthodinovou baterii, která je dobrá pro 70 kilometrů dojezdu. Jde o ideální vůz pro nezletilé školáky.

Zajímavým designovým prvkem Rocks-e je vestavěné nabíjení, které je zhruba 10 stop dlouhé a trvale umístěno ve vozidle. V případě potřeby jej lze vytáhnout ze dveří spolujezdce. Nabíjení pomocí standardní elektrické zásuvky trvá přibližně tři a půl hodiny. Pro veřejné nabíjecí stanice je nutný adaptér.

Uvnitř je prostor pro dva a nic jiného. Řidič má k dispozici volant a digitální sdružený přístroj (ukazující rychlost, rychlost a stav baterie) a napravo od toho je vyhrazená oblast pro umístění smartphonu, která se stává hlavní obrazovkou palubní desky a poskytuje přístup k navigaci a hudbě .

Jsou vozidla jako Ami a Rocks-e budoucností řízení ve městě? Dost možná, přinejmenším v Evropě, kde mnoho měst vidí rychlostní limity 30 km/h a zavedené vyhrazené cyklistické pruhy. Díky malým rozměrům a malému poloměru otáčení méně než 24 stop je parkování ve stísněných prostorách hračkou. Opel plánuje přidat do své řady mnohem více elektromobilů.