Vozy Maybach jsou krásné, bohužel si je může dovolit jen málokdo. Nedávno tomu bylo 100 let, co bylo uvedeno první vozidlo Maybach na trh. Společnost Maybach založili v roce 1909 Wilhelm Maybach a jeho syn Karl, původně jako společnost dodávající motory pro vzducholodě Zeppelin a později vlaky.

Společnost se brzy rozšířila do automobilového průmyslu, přičemž první prototyp, W1 Testwagen, byl odhalen v roce 1919. Ukázal se tak populární, že o dva roky později byla spuštěna sériová verze. Tou produkční verzí byl W3 o výkonu 22/70 HP, představený Maybachem v září 1921 na mezinárodním autosalonu v Berlíně. Představil řadový motor 6 o výkonu 70 koní, na tehdejší dobu působivou postavu, a také mnoho dalších technických a luxusních zázraků, jako jsou brzdy na každém kole, planetová převodovka a interiér obložený kůží a dřevem.

Vše pokračovalo, když si vzal Maybych pod křídla Mercedes-Benz

Bylo vyrobeno něco málo přes 300 exemplářů W3 o výkonu 22/70 koní, načež Maybach uvedl na trh řadu dalších vozů. Maybach přestal stavět auta na začátku druhé světové války a po skončení války se k němu již nevrátil a v roce 1960 byla společnost začleněna do Daimleru, mateřské společnosti Mercedes-Benz.

1921 Maybach 22/70 HP W3

Dnes je Maybach pod značkou Mercedesu a německá automobilka slaví letošní 100. výročí uvedení modelu W3 22/70 HP se speciálními verzemi Edition 100 tříd Maybach S-Class a Maybach GLS-Class. Pouze 100 z nich bude vyrobeno pro celosvětový prodej, přičemž dodávky v USA jsou naplánovány na první polovinu roku 2022.

Základem třídy S 100 Edition je přirozeně stupeň S680 třídy Maybach třídy S, který je vybaven 6,0-litrovým dvojitým turbodmychadlem V-12, který vozí velký sedan bez námahy díky špičkovým 621 koním a točivému momentu 738 lb-ft. Zahrnuty jsou také všechny špičkové funkce vozidla, například systém prostorového zvuku Burmester 4D, funkce vyhřívání a masáže sedadel a nejpokročilejší verze head-up displeje třídy S. V případě Edition 100 GLS-Class se díváte na GLS600 jako na základ.

Mezi jedinečné prvky patří ručně malovaný dvoubarevný povrch kombinující stříbrnou Cirrus a námořní modrou v kombinaci se směsí křišťálově bílé a stříbrně šedé perly pro interiér. Loga „Edition 100“ najdete také na exteriéru a v kabině, stejně jako na zakázkovém autopotahu a koženém pouzdře.

Ve stejné době, kdy se Maybach ohlíží za minulým stoletím výroby automobilů, se společnost těší na budoucnost, kde budou její vozy poháněny elektřinou. Brzy představí vlastní verzi elektrického crossover Mercedes NEK SUV 2023.