Milujete retro vozy? Pak mezi ně zajisté patří i Porsche 968. Porsche 968 představuje konečný vývoj základní řady sportovních vozů německé automobilky, než přešlo z formátu na přední a střední motor s příchodem původního Boxsteru v roce 1996.

968 je často zastíněna široce uznávanou 944, automobilem, s nímž sdílí mnoho dílů, pravděpodobně proto, že její styl byl více reprezentativní pro éru 80. let a začínal být zastaralý počátkem 90. let, kdy byl uveden na trh.

Porsche na to však nezapomnělo a rozhodlo se použít příklad 968 pro spolupráci s francouzskou módní značkou L’Art De L’Automobile. Díky spolupráci, která oslavuje 30 let od uvedení modelu 968 na trh, se vůz představil pro moderní dobu a výsledky jsou působivé.

Čistý, minimalistický motiv je rozhodně lákavý a jemné kývnutí na originál, jako jsou odrážky kulatých světel originálu, dodávají šmrnc. Hranatá přední část a horizontální LED světlomety také odrážejí osmdesátá léta minulého století a vydávají vibrace první generace Acura NSX, zatímco karoserie roadsteru působí dojmem, že toto auto je mnohem tvrdší než originál.

Známé jako 968 L’Art, auto bylo postaveno za posledních 18 měsíců v dílně v Paříži, přičemž vstup poskytl zakladatel L’Art De L’Automobile Arthur Kar. Mezi klíčová doporučení Kar patřil odstín zelené a také zadní světla inspirovaná 993 911 Speedster, která nesou jeho jméno.

Kar byl vozy Porsche po většinu svého života fascinován, učil se o nich jako dítě v dílně svého otce a poté jako teenager pracoval jako technik v obchodním zastoupení Porsche. Později svou vášeň proměnil v podnikání, restauroval a prodával auta a vydělal dost na nákup svého vysněného auta Carrera GT. Dnes vede módní značku, kterou založil v roce 2017.