Dvoudveřové kupé je jen začátek, Rolls říká, že celá jeho řada bude do konce desetiletí elektrická. Rolls-Royce oznámil, že jeho nejnovějším produktem, Spectre, bude dvoudveřové kupé, které je plně elektrické. Spectre sedí na stejné „Rolls Architecture of Luxury“ jako stávající řada. Automobilka říká, že bude v prodeji do konce roku 2023.

Všechna vozidla Rolls-Royce budou do konce desetiletí elektrická

Rolls-Royce se dlouho zdálo být značkou, která čeká na elektrifikaci, což je něco, o čem společnost více než deset let stále více naráží na narážky. Ukázala koncept EV na základě předchozí generace Phantom-jmenován na 102EX -Na ženevském autosalonu v roce 2011 a mnohem radikálnější 103EX pět let později. Nedávno uvedla, že celé její portfolio bude do roku 2030 plně elektrické.

Nyní společnost zveřejnila několik dalších podrobností o tom, co se stane prvním plně elektrickým sériovým vozem Rolls-Royce. Spectre bude v prodeji do konce roku 2023, a přestože Rolls-Royce zveřejnil pouze těchto pár obrázků prototypu posetého slogany, je z toho jasné, že dotyčné auto je kupé s tím, co vypadá, že jsou vzadu sklopné dveře . Společnost uvádí, že brzy začne silniční jízda prototypových verzí, která před uvedením na trh pokryje 1,5 milionu mil testování po celém světě.

Další podrobnosti chybí. Víme, že Spectre bude sedět na modulární hliníkové platformě Architecture of Luxury, která je základem pro Phantom, Cullinan a Ghost. O pohonném ústrojí budoucího vozu nebyly zveřejněny žádné podrobnosti, ale generální ředitel Rolls-Royce Torsten Müller-Ötvös nám již dříve potvrdil, že jakýkoli elektrický Rolls bude muset nabídnout minimálně stejnou úroveň jako výkon, jaký poskytuje stávající V-12 společnosti – poháněné modely. Ty jsou proslulé svou vytříbeností a volnými způsoby, ale když se uvolní, jsou působivě silné; společnost tvrdí, že u aktuálního Ghosta je čas od nuly na 100km/h 4,3 sekundy. Měli bychom to tedy považovat za základní linii.

102EX používal 71,0 kWh akumulátor a dvojici elektromotorů, které dodávaly na zadní nápravu dohromady 389 koní, ale můžeme bezpečně očekávat, že sériový Spectre bude podstatně silnější a také podstatně lepší skromný 200 kilometrový dosah, který byl pro tento koncept nárokován.

Zatímco na první elektrický Rolls-Royce jsme dlouho čekali, společnost chce poukázat na to, že mohla dorazit mnohem dříve. Před společným založením poloautonomní společnosti zažil Charles Rolls raný elektromobil zvaný Columbia a údajně řekl: „Elektromobil je naprosto bezhlučný a čistý. Není tam žádný zápach ani vibrace a po opravě by měly být velmi užitečné nabíjecí stanice. Ale prozatím nepředpokládám, že budou velmi provozuschopné – alespoň po mnoho dalších let. “

Zdá se, že to zpoždění je 123 let – ale je to lepší pozdě než nikdy. Zatímco Rolls-Royce říká, že jméno Spectre bylo vybráno tak, aby odpovídalo stejně éterickému Ghostovi, Phantomu a Wraithovi, vyvolalo to podivnou PR shodu náhod: oznámení probíhá ve stejný den, jako nový film Jamese Bonda No Time To Die oficiálně zahájen ve Velké Británii, přičemž vůz nese stejný název jako poslední filmový výstup 007, Spectre 2015. Mohl by nejslavnější špion na světě změnit svou loajalitu v automobilovém průmyslu v budoucích iteracích dlouhodobé franšízy?