Toyota odhalila specifikace svého nového elektrického crossoveru bZ4x, který se začne vyrábět v polovině roku 2022. Využívá zhruba 64,0 kWh baterii a je k dispozici v konfiguraci s pohonem předních nebo všech kol s výkonem až 215 koní. Japonská automobilka zveřejnila některé globální specifikace, které nám dávají představu o tom, jak bude vypadat. Do roku 2025 bude následovat sedm dalších elektrických modelů BZ (pro Beyond Zero),

bZ4x je velikostí podobný bestselleru Toyoty – RAV4. Má o 6,3 palce delší rozvor a je o něco delší a nižší než crossover s plynovým pohonem. Je postaven na platformě elektromobilu e-TNGA, kterou Toyota vyvinula společně se Subaru a která bude také základem připravovaného Subaru Solterra. Fotografie bZ4x zobrazené zde jsou stále prototypem modelu, ale neočekáváme, že by se šílený styl u produkčního modelu příliš změnil.

Bude tento vůz konkurenceschopný?

bZ4x používá zhruba 64,0 kWh lithium-iontovou baterii a verze s jedním motorem poskytuje pohon předních kol a výkon 201 koní. Dvoumotorová konfigurace s pohonem všech kol má výkon 215 koní. Toyota tvrdí, že modely s pohonem všech kol dosáhnou rychlosti 10km/h za 7,7 sekundy. Na základě cílů řady WLTP, které Toyota zveřejnila, očekáváme, že dojezd EPA bude přibližně 370 kilometrů pro model s předním pohonem a 320 pro variantu s pohonem všech kol. Tím by zaostával za Fordem Mustang Mach-E a Modelem Y od Tesly. Toyota tvrdí, že na 150kW rychlonabíječce doplní bZ4X 80 procent své baterie za 30 minut. K dispozici budou solární panely na střeše, o kterých Toyota říká, že dokážou doplnit dojezd o něco více než 1600km ročně.

K dispozici bude volant ve stylu jha (na obrázku), podobný tomu na novém modelu Tesla Model S a X, ale v provedení Toyoty je klíčový rozdíl, díky kterému je lepší. bZ4X omezuje celkovou rotaci volantu na 150 stupňů pomocí systému steer-by-wire, který natáčí kola o vhodnou míru na základě zadání řidiče, takže nikdy nebudete muset přejíždět ruku přes ruku během těsného manévrování. Nový informační a zábavní systém Toyoty, který používá hlasové ovládání, se zobrazuje na velké středové dotykové obrazovce a Toyota říká, že vůz se bude časem zlepšovat prostřednictvím bezdrátových aktualizací. Zahájení výroby Toyoty bZ4x je naplánováno na polovinu roku 2022, takže očekávejte, že nový elektrický crossover uvidíte u prodejců koncem léta.